Iegūta augstākā temperatūra zinātnes vēsturē (33)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr/zackzen

Amerikāņu fiziķiem Brūkheivenas nacionālās laboratorijas Relatīviskajā smago jonu paātrinātājā Ņujorkā izdevies iegūt augstāko temperatūru zinātnes vēsturē - četrus triljonus grādu pēc Celsija, kas ir pietiekami, lai uz īsu mirkli pārvērstu matēriju pirmatnējā "kvarku un gluonu zupā", kāda varēja pastāvēt pāris mikrosekundes pēc Visuma rašanās.

Kā salīdzinājumam minējis Brūkheivenas kodolfizikas laboratorijas direktors Stīvens Vigdors, temperatūra mūsu Saules centrā ir 50 miljoni grādu, bet otrā tipa pārnovas temperatūra sasniedz divus miljardus grādu. Prognozējamā protonu un neitronu "kušanas" temperatūra ir divi triljoni grādu, savukārt Visuma vidējā temperatūra tikai par 0,7 grādiem pārsniedz absolūto nulli - mīnus 273,15 grādus pēc Celsija.

Rekordaugstā temperatūra iegūta zelta jonu sadursmē un pastāvējusi tikai dažas sekundes tūkstošdaļas, tomēr šai mirklī iegūts tik daudz informācijas turpmākajiem pētījumiem, ka zinātnieki varēs ar to nodarboties ne vienu vien gadu, cerot pietuvināties izpratnei par matērijas rašanos no šīs sākotnējās "daļiņu zupas".

Zinātnieki ir pārliecināti, ka līdz ar to viņiem būtībā izdevies modelēt niecīgu mirkli pirms tā brīža, iekams kvarku un gluonu plazma kondensējās hadronos un iekams Visumā kaut kāda iemesla dēļ iestājās matērijas pārsvars pār antimatēriju - pretējā gadījumā, tām pastāvīgi reaģējot, mūsu Visumu veidotu vienīgi tīra enerģija.

Paredzams, ka šos Brūkheivenas laboratorijas teorētiskos pētījumus varētu izmanot arī gluži praktiski - superātru un supermazu elektronisko ierīču radīšanai, pastāstījis Vigdora kolēģis Dmitrijs Harzejevs.

Vēl šogad Lielajā hadronu paātrinātājā Šveicē fiziķi iecerējuši ar svina jonu sadursmju palīdzību iegūt vēl augstākas temperatūras, lai modelētu vēl agrīnāku Visuma dzimšanas mirkli.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu