Antivielas, kas neitralizē teju visus zināmos HIV paveidus (55)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV zinātnieki atklājuši divas jaunas cilvēka antivielas, kuras laboratorijas apstākļos neitralizēja vairāk nekā 90% no visiem zināmajiem HIV paveidiem, teikts piektdien publicētā pētījumā.

Zinātnieki atklājuši antivielas VRCO1 un VRCO2, kas neļauj vairumam HIV paveidu inficēt cilvēka šūnas. Atklājums ir potenciāls pagrieziena punkts HIV vakcīnas izstrādē un citu slimību ārstēšanai ar antivielām.

Pētījuma autoru darbs publicēts žurnāla "Science" 9. jūlija numurā.

"Šo ārkārtīgi plaši HIV neitralizējošo antivielu atklāšana un strukturālā analīze, kas izskaidro, kā tas strādā, ir satraucošs panākums, kas paātrinās mūsu centienus atrast globāli pielietojamu HIV vakcīnu," sacīja ASV Nacionālā alerģijas un infekciju slimību institūta (NIAID) direktors Entonijs Fausi.

"Turklāt komandu izmantotā tehnika jaunu antivielu atrašanai ir pilnīgi jauna stratēģija, kuru var pielietot vakcīnu izstrādē daudzām citām infekcijas slimībām."

Speciālistu komanda atklāja, ka antivielas tiek ražotas dabiski un atrodamas ar HIV pozitīvu cilvēku asinīs.

Eksperimenti parādīja, ka antivielas spēj pievienoties tām HIV ārējā apvalka vietām, kas maz atšķiras dažādiem vīrusa paveidiem, kas šīs antivielas padara par praktiski universālu ieroci cīņai pret AIDS.

Komentāri (55)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu