Kāpēc smēķētāji ir tievāki par nesmēķētājiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV zinātnieki atklājuši, tieši kā nikotīns darbojas kā apetītes nomācējs smadzenēs, un šis atklājums kādu dienu varētu palīdzēt cīnīties pret aptaukošanos.

Smēķētāji parasti ir tievāki par nesmēķētājiem, un žurnāla "Science" publicētajā Jēla universitātes pētījumā aprakstīts, kā nikotīns aktivizē noteiktus neironus smadzeņu daļā, ko sauc par hipotalāmu.

Šie neironi saka ķermenim, kad pietiek ēst, norāda pētījuma vecākā autore, Jēla universitātes neirobioloģijas un farmakoloģijas profesore Marina Pičoto.

"Daudzi cilvēki atsakās atmest smēķēšanu, jo tad viņiem palielināšoties svars. Mēs gribētu palīdzēt cilvēkiem saglabāt ķermeņa svaru, kad viņi atsakās no šī kaitīgā ieraduma, un varbūt palīdzēt nesmēķētājiem, kuri cīnās ar aptaukošanos."

Zinātnieki izdarīja šo atklājumu, pētot peles, bet cer, ka līdzīgus receptorus var izolēt arī cilvēkos.

Kāds Pičoto laboratorijas zinātnieks pētīja nikotīna acetilholīna receptorus, kuri atrodas uz neironu virsmas, lai noskaidrotu, vai uz tiem iedarbojas kāds eksperimentāls medikaments depresijas ārstēšanai.

"Viņš ievēroja, ka peles, kuras saņēma šo medikamentu, ēda mazāk nekā tās, kuras to nesaņēma," teikts pētījumā, kurš pamudinājis veikt plašākus pētījumus Karltona universitātē Otavā un Havaju salu universitātē.

Vairāk eksperimenti parādīja, ka medikaments var ieslēgt noteiktu nikotīna receptoru, kas paziņo neironu kompleksam hipotalāmā, ka pusdienlaiks beidzies.

Šis receptors arī nebija atkarīgs no tiem, kuri smēķētājos izraisa tieksmi pēc nikotīna.

"Tas liek domāt, ka ir iespējams iegūt apetīti nomācošu efektu, vienlaikus neieslēdzot smadzeņu "labsajūtas centrus"," sacīja Pičoto. "Identificēt šo receptoru ir svarīgi, lai saprastu mehānismus, kas saistīti ar nepārvaramu tieksmi, svaru un smēķēšanu."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu