Mākslīgā intelekta attīstīšana var būt bīstama (54)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Amerikāņu uzņēmējs Elons Masks nenoliedzami ir tehnoloģiju un inovāciju apsēsts. Viņa dibinātais PayPal ieviesa jaunus standartus elektronisko maksājumu sfērā, Tesla Motors vēlas īstenot revolūciju elektroauto ražošanā, SpaceX mērķis ir lidojumus kosmosā padarīt iespējami ērtus un lētus, savukārt projekta SolarCity sūtība ir pārvērst ASV par lielāko Saules enerģijas izmantotāju pasaulē.

Citiem vārdiem sakot - bez tehnoloģijām un inovācijām Masks nebūtu tur, kur atrodas šodien. Tai pašā laikā cilvēces nepārtrauktā dzīšanās pēc gudrāka un spējīgāka mākslīgā intelekta uzņēmēju biedē, raksta The Verge.

Uzstājoties televīzijas kanālā CNBC, Masks atklājis, ka ir veicis ieguldījumus vairāk nekā vienā mākslīgā intelekta izpētes kompānijā, taču ne jau tādēļ, lai perspektīvā gūtu jelkādu finansiālu labumu, bet gan tādēļ, lai vienmēr būtu vislabākajās pozīcijās, ja runa ir par sasniegumiem šajā sfērā.

«Es vienkārši vēlos redzēt, kas ar mākslīgo intelektu notiek. Manuprāt iznākums var būt arī bīstams,» sacījis Masks.

Savu bažu skaidrošanai Masks atsaucas uz režisora Džeimsa Kamerona veidoto 1984.gada zinātniskās fantastikas klasiku Terminators, kuras scenārija atkārtošanos reālajā dzīvē mēs noteikti nevēlamies. «Par šo tēmu ir bijušas filmas. Esmu pārliecināts, ka filmā Terminators mākslīgais intelekts netika radīts lai...viņi nedomāja, ka iznākums būs tāds. Tas ir līdzīgi kā Monty Python - neviens negaida, ierodamies spāņu inkvizīciju, taču tā eksistē un ir jābūt uzmanīgiem,» - tā Masks.

Varbūtība, ka Zemi tuvāko simts gadu laikā centīsies pārņemt robotu armijas, ir visai niecīga, tomēr zinātniekiem vajadzētu būt piesardzīgiem, mākslīgā intelekta attīstīšanas procesā. «Biedējošs iznākums ir iespējams. Mums jādara tā, lai iznākums ir labs nevis slikts,» uzsver Masks, atzīmējot, ka nelīdzēs arī bēgšana uz Marsu, jo mākslīgais intelekts bēgļus izsekotu un ātri vien panāktu.

Komentāri (54)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu