Lems par Irbenes radioastronomijas centra uzņemšanu Eiropas radioastronomijas novērojumu tīklā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nākamnedēļ, 26.oktobrī, tiks lemts par Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra jeb Irbenes radioteleskopu kompleksa uzņemšanu Eiropas radioastronomijas novērojumu tīklā asociētā biedra vai pilntiesīga biedra statusā, aģentūru LETA informēja Ventspils Augstskolas pārstāve Agnese Jēkabsone.

25.oktobrī Ventspils Starptautiskajā radioastronomijas centrā notiks Eiropas Ļoti garas bāzes interferometrijas tīkla (EVN) direktoru padomes sēde. Sēdes laikā padomes locekļi iepazīsies ar Irbenes radioteleskopu kompleksu un tajā paveiktajiem modernizācijas darbiem, kuros ieguldīti vairāk nekā 14 miljoni eiro Eiropas struktūrfondu, valsts un Ventspils pašvaldības līdzekļu.

Pēc Irbenes apmeklējuma 26.oktobrī Jūrmalā notiks EVN direktoru padomes izpildkomitejas sanāksme, kurā tiks lemts par centra uzņemšanu Eiropas radioastronomijas novērojumu tīklā asociētā biedra vai pilntiesīga biedra biedra statusā.

Kā skaidroja Jēkabsone, Irbenes radioteleskopu kompleksam kļūšana par šī tīkla biedru kalpos kā kvalitātes garantija darbībai radioastronomijas jomā, tādējādi vairojot gan iestādes un visas Latvijas starptautisko prestižu, gan centra iespējas piedalīties liela mēroga starptautiskos Eiropas Savienības finansētos un citos projektos. Iespēja pilntiesīgi piedalīties EVN konsorcija lēmumu pieņemšanas procesos ļaus vēl labāk izmantot iespējas, ko sniedz starptautiskā sadarbība, un veicinās Irbenes radioteleskopu kompleksa sadarbības projektus ar citām valstīm, organizācijām un radioastronomijas centriem visā pasaulē, tādējādi sekmējot zinātnisko izcilību Latvijā, skaidroja Jēkabsone.

Modernizētā Irbenes radioteleskopu infrastruktūra atbilst starptautiskajām prasībām radioastronomijā un ļauj piedalīties liela mēroga augstas precizitātes zinātnisko pētījumu izstrādē. Kā uzsvēra Jēkabsone, Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra zinātnieki jau ir apliecinājuši zinātnisko izcilību, piedaloties kopējos EVN tīkla novērojumos. Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs ir vadošais partneris informācijas, komunikāciju un signālapstrādes tehnoloģiju valsts nozīmes pētniecības centrā un veiksmīgi piedalās dažādos starptautiskos projektos un valsts pētījumu programmās.

EVN direktoru padome ir Eiropas radioastronomijas tīkla pārvaldes struktūra, kas ir atbildīga par sevišķi garas bāzes interferometrijas tīklu un tā attīstību. EVN tīklā ir apvienojušies radioastronomijas centri no Nīderlandes, Itālijas, Lielbritānijas, Vācijas, Spānijas, Zviedrijas, Polijas un Ķīnas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu