Sunītis ar sasietu purniņu klīda vairākas nedēļas (345)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Ziņa par Ķekavas novadā atrasto suni ar sasieto purniņu, kurš ilgstoši šādi klaiņojis, līdz daļēji purniņš likās jau nopuvis, šokējusi vai visu Latviju. Suni centās atrast un noķert daudzi cilvēki, līdz tas izdevās Latvijas Dzīvnieku aizsardzības biedrības ļaudīm, kuri tad vērsās pēc palīdzības Juglas suņu patversmē. Suns nekavējoties - 10. decembrī tika nogodāts veterinārajā klīnikā Rīgā, kur viņš atrodas joprojām, saņemot nepieciešamo medicīnisko aprūpi.

(Pievienots "Mežavairogu" pārstāves komentārs!)

"Sunim uz purna ir brūces, kas izveidojušās no iegrauzušās elastīgās saites, pieļauju, ka, šādi nosaitēts, suns ir nodzīvojis vairākas nedēļas," dzīvnieka stāvokli komentē veterinārārsts ķirurgs Guntars Berķis.

"No šā nosaitējuma, kas izraisīja asinsrites traucējumus, izveidojusies tūska. Iespējams, saistaudi jau ir saauguši, līdz ar to uzpampums tik ātri nenoies. Šobrīd un vēl vismaz nedēļu, ja uz mani netiks izdarīts spiediens, uzskatu, ka sunim nekādas operācijas nav jāveic. Vismaz savam sunim to nedarītu un arī citiem klientu dzīvniekiem neieteiktu. Nekrotisku jeb atmirušu audu tikpat kā nav, brūce sulo, struto, bet āda ir rozā. Šobrīd dzīvniekam tiek ārstēta sastrutojoša brūce, ko regulāri tīra, kā arī tiek lietotas antibiotikas. Tikai tad, kad brūcē vairs nebūs strutu, varēsim sākt domāt par operāciju. Kā jau teicu – ne ātrāk kā pēc nedēļas. Arī cilvēkiem ar apsaldējumiem vai apdegumiem parasti plastiskās operācijas, rekonstruējot cietušās ķermeņa daļas, neveic ātrāk, pirms nav nogājusi tūska, sastrutojumi.

Suņa vispārējais veselības stāvoklis ir labs - ķermeņa temperatūra, lai arī ir pie augšējās robežas - 38,9, tomēr ir normas robežās, viņš labi ēd, dzer, nokārtojas. Suns, kad viņam tiek tīrītas brūces, prieku par to neizrāda, taču arī neprotestē: nemēģina nedz kost, nedz rūc. Pie pavadas gan viņš nemāk iet, no tās baidās, krīt gar zemi. Ārā tiek iznests uz rokām. Suņa vecums – līdz pieciem gadiem," ārsts turpina.

Būs nepieciešama purniņa rekonstrukcijas operācija

Dakteris Berķis uzskata, ka sunim būs nepieciešams veikt vien plastisko operāciju, rekonstruējot purniņu. Pastāv divi operāciju veidi: viena - vienkāršāka, kas atstās rētas; otrs variants - vismaz trīs operācijas, kas rētas tikpat kā neatstās.

Naudiņa ārstēšanai netiek vākta!

Juglas dzīvnieku aizsardzības grupa, kurai pieder Juglas suņu patversme, kategoriski noraida Ķekavas novada dzīvnieku patversmes „Mežavairogi” pārstāves izplatīto nepatieso informāciju, ka cietušajam dzīvniekam netiek vispār sniegta vai netiek nodrošināta kvalificēta veterinārā aprūpe!

Biedrība paziņojumā arī norāda, ka ne Juglas suņu patversme, ne veterinārā klīnika, kurā atrodas dzīvnieks, ne šīs klīnikas ārsti nav lūguši sabiedrību ziedot naudu dzīvnieka ārstēšanai.

Eitanāzija netiks veikta!

Juglas dzīvnieku aizsardzības grupa arī kategoriski noraida izplatītās baumas, ka suns pēc 14 dienām tiks eitanizēts. "Juglas suņu patversmē, kas pastāv tikai no ziedojumiem, dzīvnieki uzturas tik ilgi, līdz atrod jaunas mājas. Iemidzināti tiek tikai izteikti agresīvi vai neārstējami slimi dzīvnieki, kas cieš sāpes," skaidrots grupas paziņojumā.

Sūta aizvainojošas īsziņas

"Lūdzam arī sabiedrību neizvērst telefonisku teroru pret Juglas dzīvnieku aizsardzības grupas valdes priekšsēdētāju Astrīdu Kārkliņu, nemitīgi zvanot un sūtot apvainojošas īsziņas; neķengāt veterinārās klīnikas ārstus, kā arī neparalizēt Juglas suņu patversmes darbu. Šis ir vēl nebijis gadījums, kad viena dzīvnieku patversme ar klajiem apmelojumiem vēršas pret citu dzīvnieku patversmi. Lēmumu dzīvnieku nodot Juglas suņu patversmē, kas strādā jau 11 gadus, pieņēma dzīvnieku atradušie un noķērušie cilvēki, un, tā kā dzīvnieks tika uzņemts patversmē, nodrošinot viņam nepieciešamo veterināro palīdzību, mums nav saprotama histēriskā vēlme par katru cenu dzīvnieku pārņemt Ķekavas novada patversmes „Mežavairogi”, kuras darba pieredze šajā jomā ir mērāma divu gadu garumā, pārziņā," teikts paziņojumā.

Sunītim nepieciešams miers

"Šobrīd sunim visvairāk ir nepieciešams miers, viņš nav nemitīgi jāfotografē, jāfilmē, jāvadā pa citām klīnikām, jārauj projām uz citu patversmi, radot viņam papildu stresu. Suņvīrs atrodas siltumā, mierīgā atmosfērā – klīnikā viņš dzīvo atsevišķā telpā, nav ne piesiets, ne ievietots būrī. Pēc vairāku nedēļu klimšanas pa sniegiem, bez iespējas paēst, padzerties, beidzot dzīvnieks ir drošībā, siltumā, aprūpēts. Lūdzu, ļaujiet sunim veseļoties, un, kad viņš būs pārcēlies uz patversmi un gatavs pieņemt apmeklētājus, tad gaidīsim ciemos. Ja suņa ārstēšanai patversmei būs nepieciešami līdzekļi, tad lūgsim sabiedrību palīgā. Pagaidām suņa dēļ lūdzam tikai vienu – mieru un labo domu spēku ātrākai veselības atgūšanai," lūdz Juglas dzīvnieku aizsardzības grupa.

Komentāri (345)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu