Ko darīt, ja atrodi ievainotu vai mirušu dzīvnieku?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Varkevisser

Nereti dažādos pārbraucienos ceļmalās ir redzami sabraukti dzīvnieki. Protams, sēņojot un ogojot vai vienkārši pastaigājoties mežā, ir iespējams nejauši sastapt ievainotu meža dzīvnieku, tā mirstīgās atliekas. Ko darīt, ja negribas palikt vienaldzīgam?

Labāk ar kailām rokām dzīvnieku neaiztiec, bet gan ziņo konkrētajai pašvaldībai, kurā atrodies, pa centrālo tālruni. Rīgas pašvaldības teritorijā (ne privātā) bojā gājušos dzīvniekus savāc un apglabā SIA "1960" - 29294952, 26132132. Izdevumus sedz Rīgas dome.

Ja dzīvnieks atrodas uz valsts nozīmes ceļiem, tad zvani Latvijas valsts ceļu Satiksmes informācijas centram pa diennakts tālruni 65025555. Savukārt, ja vienā vietā it ievainoti divi un vairāk dzīvnieki, nekavējoties ziņo operatīvajam dienestam pa tālruni 112. Par medījamiem dzīvniekiem vēl vari ziņot Valsts meža dienestam, kas attiecīgi tālāk sadarbībā ar Valsts veterināro dienestu rīkojas. Ir būtiski ziņot Valsts meža dienestam, jo šā dienesta amatpersona sastāda aktu un pieņem lēmumu par turpmāko rīcību ar dzīvnieka līķi, kā arī veic uzskaiti, kas palīdz veidot statistiku par dzīvnieku populācijas Latvijas mežos.

Ne tikai mežos un ceļmalās varam sastapties ar mirušiem dzīvniekiem, bet arī pludmalēs, piemēram, roņiem, putniem u.tml. Ja atrodi mirušu roni, tu vari to apglabāt, ziņot atbildīgajām instancēm vai arī nodot Latvijas Dabas muzejam, taču nedrīksti tā daļas izmantot komerciālos nolūkos. Piemēram, veidot izbāzni, pārdot ādu, galvaskausu, gaļu u.tml.

Gan ikdienā, gan arī piedaloties Lielajā Talkā, pastāv iespēja, ka sastapsi ievainotu vai mirušu dzīvnieku. Tāpēc nebaidies un nepaliec vienaldzīgs pret dzīvo būtni – ziņo atbildīgajām instancēm!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu