Latvijā novērota jauna putnu suga ‒ Daurijas bezdelīga

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Isidro Vila Verde

Latvijā Bauskas novadā pie Ozolnieku dīķa novērota jauna putnu suga ‒ Daurijas bezdelīga, ceturtdien vēsta portāls "dabasdati.lv"

"Ierodoties pie Ozolnieku dīķa, pamanīju vairākus simtus lielu bezdelīgu baru, arī pa kādai mājas čurkstei. Bija apmācies un smidzināja, un putni lidoja lēni un tuvu ūdens virsmai. Šogad vēl nebiju novērojis krastu čurksti, tādēļ pārskatīju baru cerībā to pamanīt. Krastu čurksti gan neieraudzīju, bet acīs iekrita tāda kā sarkanīga bezdelīga un papētot konstatēju, ka tā varētu būt Daurijas bezdelīga," pastāstīja jaunās sugas novērotājs Edgars Laucis.

Vēlāk tajā pašā dienā putnu Daurijas bezdelīga pie Ozolaines dīķa vairs neizdevās novērot, tomēr tika pamanītas vairākas krastu čurkstes.

Daurijas bezdelīga no Latvijā bieži sastopamās bezdelīgas atšķirama pēc vairākām pazīmēm – tai nav mūsu bezdelīgai raksturīgās sarkanās pazodes un melnā kakla gredzena, vēders un kakls ir iesarkani balti ar sīkiem tumšākiem raibumiem.

Raksturīga pazīme ir arī sarkanīgs virsastes laukums – mūsu bezdelīgām visa mugurpuse ir melna ar metāliski zilu nokrāsu.

Šī ir E kategorijas putnu suga Latvijā — tā apzīmē no nebrīves izbēgušas sugas vai tās, kuras savvaļā izdzīvo tikai ar cilvēku atbalstu.

Daurijas bezdelīgas ligzdo Eiropas dienvidu daļā un Āzijā, kā arī tropiskajā Āfrikā un bieži tiek novērotas klejojam ārpus sugas sastopamības areāla.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu