Uz Zoo dārzu nogādā bērnudārzos atrastas čūskas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sxc.hu/enimal

Šodien uz Rīgas Zooloģisko dārzu no diviem bērnudārziem nogādātas divas čūskas, kas atrastas bērnudārzu teritorijā, aģentūrai LETA stāstīja Zooloģiskā dārza Informācijas dienesta pārstāve Laura Līdaka.

Dienas pirmajā pusē uz Zooloģisko dārzu nogādāta čūska no kāda bērnudārza Ādažos, lai speciālisti atpazītu, vai čūska ir indīga. "Diemžēl šī čūska bija nosista un tas bija zalktis, kas ir cilvēkiem nekaitīga čūska," sacīja Līdaka.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Inga Vetere savukārt informēja, ka darbinieki šodien plkst.12.22 saņēmuši izsaukumu Ķekavā no Gaismas ielā esoša bērnudārza, kura teritorijā atrasta čūska.

VUGD darbinieki, ierodoties notikuma vietā, čūsku atrada zem rododendra krūma. Ievērojot to, ka glābēji nespēja noteikt, vai atrastā čūska ir indīga, viņi to nogādāja uz Zooloģisko dārzu, kur darbinieki apstiprināja, ka tas ir zalktis.

Vetere skaidroja, ka cilvēkiem gadījumos, kad viņu nav pārliecināti, vai viņu sastaptā čūska sabiedriskā vietā ir nekaitīga, labāk sazināties ar glābējiem. Gadījumos, kad VUGD darbinieki spēj paši noteikt, ka atrastā čūska ir nekaitīga, viņi to nogādā tālāk no cilvēkiem, palaižot mežā, bet reizēs, kad nav īsti saprotams, kas tā ir par čūsku, tad tā tiek nogādāta uz Zooloģisko dārzu.

Jau piecas reizes bijuši izsaukumi dēļ čūskām

Šogad VUGD darbinieki jau piecas reizes devušies uz izsaukumiem, kas bijuši saistīti ar čūskas atrašanu.

Savukārt Līdaka norādīja, ka šodien uz Zoodārzu nogādātās čūskas nav pēdējais šīs vasaras gadījums, kad iedzīvotāji vai glābēji uz Zoodārzu nogādās čūskas, jo vasara ir tikai sākusies un sastapšanās ar čūskām vietās, kurās uzturas daudz cilvēku, ir iespējamas.

VUGD darbinieku nogādātā čūska patlaban tiek izvesta ārpus Rīgas, kur tā tiks palaista mežā.

Čūskas nevajag nosist

Zooloģiskā dārza pārstāve skaidroja, ka čūskas meklē sev vēsāku un mitrāku vietu, tādēļ nav brīnums, ka tās tiek atrastas arī bērnudārza teritorijā. "Cilvēkiem ir jāmācās sadzīvot ar čūskām, un tās nevajag nosist. Cilvēkiem vajadzētu izpētīt informāciju par to, kādas čūskas ir indīgas un kā atšķirt indīgu čūsku no neindīgas. Tāpat cilvēkiem vajag atcerēties, ka čūskas ir bailīgas un pašas cilvēkiem neuzbrūk. Ja cilvēks skaļi iet, tad čūska to sajūt un iemūk krūmos," skaidroja Līdaka.

Latvijā ir sastopamas trīs sugu čūskas - odzes, zalkši un gludenās čūskas. Nereti cilvēki par čūsku uzskata arī glodeni, kaut arī glodene ir bezkāju ķirzaka, un ir cilvēkam absolūti nekaitīgs radījums. No šīm trim čūsku sugām, kas mitinās Latvijā, indīga ir tikai odze.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu