Sāk kriminālprocesu par lācenes Mades nošaušanu (156)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Cēsu policijas iecirknī sākts kriminālprocess par Līgatnes dabas taku lācenes Mades nošaušanu, informēja Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Prevencijas grupas vecākā inspektore Dace Jukāma.

Norāda uz iespējamu noziegumu

22.aprīlī Cēsu iecirknī reģistrēts pārbaudes materiāls par lācenes Mades izbēgšanas faktu no voljera Līgatnes dabas takās. 8.maijā policijā saņemts iesniegums, kurā minēti vairāki apstākļi, kas norāda uz iespējamām noziedzīga nodarījuma pazīmēm saistībā ar lācenes Mades nošaušanu.

Saņemtais iesniegums pievienots sākotnējam pārbaudes materiālam, un, izvērtējot materiālus to kopumā, 9.maijā pieņemts lēmums par kriminālprocesa sākšanu pēc Krimināllikuma 19.nodaļas par noziedzīgu nodarījumu tautsaimniecībā.

Izvērtēs atbildīgo amatpersonu darbību

Kā informē Cēsu iecirkņa Kārtības policijas nodaļas priekšniece Inga Kovaļevska, izmeklēšanas laikā tiks izvērtēta Līgatnes dabas taku atbildīgo amatpersonu iespējamā nolaidība, pildot darba pienākumus, ja ar to radīts būtisks kaitējums.

Jau ziņots ka zvērināts advokāts Saulvedis Vārpiņš 25.aprīlī nosūtījis iesniegumu policijai, lūdzot sākt kriminālprocesu saistībā ar lācenes Mades bēdīgo likteni.

Plašsaziņas līdzekļos pieejamā informācija liecina, ka lēmums likvidēt Madi pamatots ar to, ka lācene radījusi briesmas apkārtējiem iedzīvotājiem un tādējādi it kā neesot bijis citas iespējas, kā vien nošaut to, iesniegumā policijai raksta Vārpiņš.

Tomēr, viņa skatījumā, «publiski sniegtā informācija nerada pārliecību par šādas rīcības nepieciešamību, taču jebkurā gadījumā gan sabiedrībai, gan dabai ir nodarīts kaitējums, un šī kaitējuma nodarīšanas apstākļi ir noskaidrojami, lai vainīgās personas, ja tādas ir, tiktu sauktas pie atbildības».

Lāceni nošauj

Kā ziņots, šā gada 22.aprīlī, izrokoties zem iežogojuma, no Līgatnes dabas taku voljera atkārtoti izbēga lācene Made. Pirmo reizi viņa brīvsolī devās pērn augustā, taču toreiz jau nākamajā dienā lācene tika atrasta un aizvilināta atpakaļ uz «mājām».

Taču otrā bēgšanas reize Madei izrādījās liktenīga. Divas dienas nespējot lāceni aizvilināt atpakaļ uz nožogojumu vai iemidzināt, tika pieņemts lēmums viņu nošaut, jo dzīvnieks esot radījis draudus apkārtējiem iedzīvotājiem.

Dabas aizsardzības pārvaldes Vidzemes reģionālās administrācijas direktora vietnieks Mārtiņš Zīverts aģentūrai LETA vēlāk atzina, ka lēmums likvidēt Madi nebija viegls un speciālisti ar to nelepojas, taču cits risinājums neesot bijis iespējams, jo dzīvnieks atradies pārāk tālu no Līgatnes dabas taku teritorijas un situācija kļuvusi nekontrolējama.

Komentāri (156)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu