Latgalē mežacūkai konstatēts klasiskais cūku mēris (32)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Dagdas un Pasienes novadu mežos nomedītām mežacūkām konstatēts ļoti bīstamais klasiskais cūku mēris, līdz ar to Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina mājas cūku turētājus, it īpaši Latgales reģionā dzīvojošos, sekot līdzi dzīvnieku veselības stāvoklim un nekavējoties informēt veterinārārstu, ja cūkas izskatās neveselas vai nobeidzas.

Cūku turētājiem ir jābūt vērīgiem

Kā informēja PVD pārstāve Ilze Meistere, īpaši vērīgiem jābūt cūku turētājiem Balvu, Viļakas, Baltinavas, Kārsavas, Ciblas, Ludzas, Zilupes, Dagdas, Krāslavas, Aglonas un Daugavpils novadā.

PVD aicina medniekus ziņot par Baltkrievijas un Krievijas pierobežas mežos uzietām mirušām mežacūkām.

PVD izlases veidā laboratoriski izmeklēs mājas cūkas Zaļesjes, Pasienes, Istras, Šķaunes, Bērziņu, Svariņu, Ķepovas, Robežnieku, Indras un Asūnes pagastu saimniecībās un papildus informēs cūku turētājus par to, kā pasargāt dzīvniekus no saslimšanas.

Klasiskais cūku mēris ir lipīga infekcijas slimība, ar kuru slimo gan meža, gan mājas cūkas.

Visraksturīgākā ir akūtā slimības gaita, kad dzīvniekiem pastāvīgi ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, tie nelabprāt pārvietojas, atsakās no barības. Galvenās slimības pazīmes - strutojoši acs gļotādas iekaisumi, vemšana, caureja, kustību koordinācijas traucējumi, uz ādas gurnu iekšpusē, vēdera, kakla un auss pamata veidojas tumši sarkani plankumi, kuri nepazūd, uz tiem uzspiežot.

Mēris rada lielus ekonomiskos zaudējumus

Apstiprinot diagnozi, valsts galvenais pārtikas un veterinārais inspektors nekavējoties nosaka karantīnu. Karantīna attiecas uz novietni, kur atrodas infekcijas slimības skartie dzīvnieki, tiek noteikta arī aizsardzības zona, kura ir ne mazāk kā trīs kilometru rādiusā ap novietni, un uzraudzības zona, kura ir ne mazāka kā desmit kilometru rādiusā ap novietni. Aizsardzības un uzraudzības zonās dienests veic īpašus kontroles pasākumus, lai iespējami agrīni atklātu slimības uzliesmojumus, novērstu infekcijas izplatību un veiktu apkarošanas pasākumus.

Klasiskais cūku mēris rada lielus ekonomiskos zaudējumus saistībā ar cūku likvidāciju slimības skartajās novietnēs,

kā arī tirdzniecības sakaru ierobežojumiem un citiem ar karantīnu saistītiem pasākumiem.

Latvijā pēdējo reizi saslimšana ar klasisko cūku mēri reģistrēta 1996.gadā.

Klasiskais cūku mēris nav bīstams cilvēkiem.

Komentāri (32)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu