Cilvēki ar lieko svaru var apdraudēt zirgu veselību (45)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Zirgi ir jaunākie Lielbritānijas aptaukošanās krīzes upuri, apgalvojuši eksperti. Ziņojumā, kas publicēts «Sunday Telegraph», teikts, ka trešdaļa atpūtnieku, kas jāj ar zirgiem, ir pārāk resni, lai to darītu. Tas rada bažas, ka dzīvnieki var tikt savainoti, raksta «Anglo Baltic News».

Pētnieki, kuri veica aptauju, noskaidroja, ka

tikai 5% jātnieku ir jāšanai piemērots svars.

Zirgu sporta pētniece Heilija Rendla uzskata, ka šiem atklājumiem būtu jārada trauksme zirgu īpašnieku vidū.

«Cilvēki domā, ka zirgi ir lieli dzīvnieki, kas var panest jebkādu svaru, taču cilvēku ar lieko svaru ietekme uz zirgu veselību ir diezgan ekstrēma. Mūsdienās šī ir pieaugoša problēma,» viņa teica.

Pētījums veikts pēc tam, kad šogad tika ieviesti lielo izmēru jātniekiem piemēroti sedli.

Pētījumā tika novērtēti apmēram 150 zirgi un viņu jātnieki. Pētnieki atklāja, ka tikai astoņiem jātniekiem svars bija mazāks nekā 10% no viņu zirgu svara, kas ir atzīts par optimālo jātnieku svaru. Deviņdesmit seši jātnieki svēra 10-15% no zirgu svara.

49 jātnieki (32%) svēra vairāk nekā 15% no zirga svara – eksperti apgalvo, ka tas krietni paaugstina ievainojumu risku.

Rendla, kura veica pētījumu, apgalvoja, ka zirgus nepieciešams aizsargāt. «Šo rādītāju atklātā problēma zirgu jāšanas industrijā nav plaši pētīta. Tomēr jātnieki bieži vien ir pārāk resni, lai nodarbotos ar šo sporta veidu.»

Pārāk smagi jātnieki paaugstina risku zirgam ciest no muguras sāpēm, klibuma un var nelabvēlīgi ietekmēt tā uzvedību.

Komentāri (45)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu