Āfrikas cūku mēris plešas plašumā - atklāj jaunus saslimšanas gadījumus (5)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atklājis jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) saslimšanas gadījumus saimniecībās Valkas, Krāslavas un Dagdas novados, informēja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Anna Joffe.

Saņemtie laboratorisko analīžu rezultāti apstiprināja ĀCM vīrusu divām mājas cūkām divās piemājas saimniecībās Ērģemes pagastā Valkas novadā un divās piemājas saimniecībās - vienā Krāslavas novada Robežnieku pagastā un vienā Dagdas novada Bērziņu pagastā.

Ērģemes pagastā vienā piemājas saimniecībā tika turētas 15 mājas cūkas, no kurām vīruss konstatēts vienai cūkai, savukārt otrā saimniecībā bija četras cūkas, no kurām ĀCM vīruss konstatēts vienai cūkai. «Novietnes atrodas tuvu pirms tam jau divām skartajām novietnēm, tāpēc netiek izslēgts, ka slimība saimniecībā izplatījusies no cilvēkiem, kas veica dzīvnieku aprūpi, kontaktējās starp saimniecībām un neievēroja biodrošības pasākumus,» norādīja Joffe.

ĀCM konstatēts arī vienai nomedītajai meža cūkai Valkas novada Ērģemes pagastā.

«Vīruss nav saudzējis mājas cūkas Krāslavas novada Robežnieku pagastā, kur ĀCM vīruss konstatēts divām mājas cūkām, saimniecībā pavisam bija divas cūkas, kā arī vienu mājas cūku, kura saslima un nobeidzās, Dagdas novada Bērziņu pagastā, kur novietnē bija divas cūkas,» pavēstīja Joffe.

Tāpat ĀCM pēdējās dienās apstiprināts sešām meža cūkām Dagdas novadā - vienai nomedītajai Šķaunes pagastā, vienai atrastajai mirušai meža cūkai Ķepovas pagastā, trīs atrastajām mirušām meža cūkām Bērziņu pagastā un vienai atrastajai mirušajai - Svariņu pagastā.

Uz doto brīdi ĀCM ir skāris 37 mežacūkas, 33 mājas cūkas 18 saimniecībās, kopumā iznīcinātas 221 mājas cūkas.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu