Mīlestības dziedējošais spēks: suņi ārstē garīgi slimus cilvēkus Spānijā

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Benito Menni psihiatriskajā klīnikā, kas atrodas Pireneju kalnos Spānijā, pacientus ārstē ne tikai ārsti, bet arī kurtu kucēni Atila un Argi.

Suņu terapija ir daļa no ārstēšanas kursa tādām slimībām kā, piemēram, šizofrēnija.

Ārstniecības iestāde, kas atrodas netālu no Francijas robežas, suņus izmanto, lai ārstētu pacientus ar intelektuālās attīstības un garīgiem traucējumiem, tādējādi sekmējot sociālo prasmju attīstību.

Apvienojumā ar gleznainajām kalnu ainavām, kas paveras aiz klīnikas logiem, suņu mīļošanas seansiem piemīt nomierinošs efekts. Tas īpaši nepieciešams pacientiem, kuriem ir problēmas iejusties sabiedrībā.

Spēlējoties ar aktīvākajiem pacientiem un rāmi sēžot kopā ar tiem, kuriem pārvietošanās sagādā grūtības, suņi savu uzvedību pielāgo pacientu vēlmēm un iespējām.

Atila un Argi ārstniecības iestādē mitinās uz vietas kopā ar pacientiem, kuri par suņiem arīdzan rūpējas. «Viņi par suņiem ir atbildīgi 24 stundas dienā,» aģentūrai «Reuters» atklāj klīnikas virsmāsa Uksua Lazkanotegi.

Cenšoties ieviest savā ikdienā veselīgus paradumus, piemēram, paškontroli un personīgo higiēnu, pacienti savus spalvainos biedrus kopj un baro. Suņi arīdzan ir labi palīgi sarunu sākšanā ar vietējiem iedzīvotājiem, kad pacienti ved viņus pastaigā pa netālo ciematu.

Ārstniecības centra iemītnieki, kuriem ir grūtības izpausties dažādu kognitīvu un uzvedības traucējumu dēļ, izsakoties par suņiem, lieto tādus vārdus kā «miers», «draudzība» un «mīlestība».

«Četrkājainie dakteri» darbojas arīdzan ar tiem, kuri nespēj viņus pabarot vai izvest pastaigās. Piemēram, vienkārši sēžot blakus vai pieglaužoties ar smagu demenci sirgstošajiem, suņi stimulē šo cilvēku taustes izjūtu, tādējādi palīdzot cīnīties ar izolētības sajūtu un depresiju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu