Bērni spēlējas suņu kakās? (337)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Portāla TVNET desmitgades jubilejas gadā esam apņēmušies veikt desmit labus darbus. Viens no tiem būtu aizsākt diskusiju par lasītājas Svetlanas ierosinājumu Rīgas centrā esošajā Ziedoņdārzā izvietot zīmes, kas ierobežotu suņu īpašnieku patvaļu un pasargātu bērnus no iespējamiem suņu kodumiem, kā arī nesavāktajiem izkārnījumiem. Patlaban parkā atrodas viena vienīga suņus ierobežojoša zīme. Padomju laikos izgatavota, tā joprojām atrodas pie kāda koka aptuveni četru (!) metru augstumā.

Portāla TVNET lasītāja Svetlana rakstīja: "Man ir viena ideja, kas mani neliek mierā, kopš esmu kļuvusi par māmiņu! Ar mazo regulāri ejam pastaigāties uz Ziedoņdārzu. Tur ir labs rotaļu laukums, daudz soliņu, kur apsēsties, bet problēmas man sagādā zaļā zona. Kaut arī daudzi sēž zālītē - cits sauļojas, cits spēlējas ar bērniem vai vienkārši atpūšas, man tas neliekas visai droši viena apsvēruma dēļ - šajās zaļajās zonās pastaigājas arī suņi.

Diemžēl ne visi savāc kakas pēc saviem mīluļiem,

turklāt arī spalvas paliek zālē, un, to iedomājoties, negribas tur laist bērnu, kurš to visu var ielikt sev mutē."

Viņa ierosināja "iedalīt  zaļās zonas speciāli priekš suņiem. Parks ir liels, lai pietiktu vietas visiem. Manuprāt, tas būtu labākais variants, kurš varētu apmierināt gan tos, kuriem ir suņi, gan tos, kuriem nav. Tā mēs varētu droši sēdēt zālītē un ļaut bērniem tur spēlēties, nebaidoties, ka uziesim kādu suņu kaku."

Suņu patvaļa

Savukārt "Rīgas dārzu un parku" Latgales priekšpilsētas iecirkņa vadītājs Māris Druvaskalns sarunā ar portālu TVNET piekrita iedzīvotāju pretenzijām pret atsevišķu suņu un to īpašnieku uzvedību Ziedoņdārzā. Vienlaikus viņš pauda lielu skepsi par kaut kādu ierobežojumu noteikšanu suņiem.

Viņš atgādināja, ka parka darbinieki jau iepriekš aizrādījuši dažu suņu īpašniekiem par viņu mīluļu uzvedību, tostarp suņu vešanu uz bērnu rotaļu laukumu, taču "labākajā gadījumā viņi tikai parīdījuši suņus virsū". Pēc šādiem aizrādījumiem suņi jau sakoduši vairākus strādniekus.

Parka strādnieku naids pret suņiem kļuvis vēl lielāks nekā pret bebriem.

Druvaskalns skeptiski vērtēja arī zīmju izvietošanu parkā. Tās tur varētu atrasties līdz mirklim, kad pusaudži tās noplēstu, viņš pauda. "Suņu īpašnieki tās neņemtu vērā simts punkti," viņš sacīja un uzsvēra, ka patlaban nevienai zīmei, kas ierobežotu suņus parkā, nav likumiska spēka. "Tagad jau visi kļuvuši tik gudri - ja kaut ko saka, prasa parādīt konkrētus Ministru kabineta noteikumus, kur kaut kas tāds paredzēts," viņš raksturoja cilvēku rīcību.

Ja parkā uzliktu zīmes, ka kādā teritorijā nedrīkst iet ar suņiem, to īpašnieki aizvestu suņus līdz šai zīmei, lai suns paceļ kāju un pačurā pie tās,

Druvaskalns teica un pauda viedokli, ka parkā valdot suņu saimnieku patvaļa. "Demokrātija šajā jomā ir pārvērtusies par anarhiju," viņš pauda.

Viņš arī vērsa uzmanību, ka brīžos, kad parkā parādās pašvaldības policijas darbinieki, suņu saimnieki savus mīluļus savāc, bet, tiklīdz likumsargi parku pamet, arī suņi tiek brīvi no pavadām.

Vienīgā zīme - 4 metru augstumā

Runājot par vienīgo parkā izvietoto zīmi, kas ierobežotu suņus, Druvaskalns norādīja, ka tā ir veca, laba relikvija, kas parkā atradusies vēl laikā, kad kārtību pilsētā noteica miliči. Iespējams, tā Ziedoņdārzā atrodas kopš 80. gadiem.

No tāluma augstu kokā esošo zīmi nemaz nevar pamanīt
No tāluma augstu kokā esošo zīmi nemaz nevar pamanīt Foto: TVNET

Turklāt "Rīgas dārziem un parkiem" ievērojami samazinātā finansējuma dēļ arī nav naudas, lai izgatavotu normālus brīdinājumus suņu īpašniekiem. Patlaban varot izvietot tikai uz A4 baltām papīra lapām vai finierīša uzrakstītus aizrādījumus, taču vajadzīgas kādas nopietnākas zīmes. "Provēt var, bet tas būs veltīgi," viņš rezumēja.

Dažādi vērtē

Savukārt portāla TVNET aptaujātie suņu īpašnieki par ieceri parkā izvietot ierobežojošas zīmes bija dažādās domās.

Jauna sieviete, kurai pie labās rokas saitītē bija "mazais klēpja sunītis", bet ar kreiso roku viņa stūma mazuļu ratiņus, atzinīgi vērtēja iespējamos ierobežojumus suņiem: "Jā, kāpēc gan ne? Es savējo mīlulīti vaļā nelaižu, citiem viņš virsū neklūp, nevienu neapdraud. Domāju, ka mani šie ierobežojumi neietekmēs."

Lielos suņus, kuri pa vakariem parkā nereti skrien bez uzpurņiem, tiešām vajadzētu ierobežot.

Es uztraucos ne tik daudz par viņu kakām, jo mans bērns vēl nerāpo, cik par savu suņuku, kurš no lielajiem skrējējiem bieži nobīstas."

Kas svarīgāki - bērni vai suņi?

Citās domās bija kāds vilku suņa īpašnieks: "Parks ir visiem! Kāpēc lai cilvēki ar bērniem varētu parkā nākt, bet es ar savu vilciņu - nē? Tas ir absurds! Mani neapmierinātu, ja mēs varētu pastaigāties tikai pa vienu parka maliņu." Viņš apgalvoja, ka sava suņa izkārnījumus vācot pats. Kā pierādījumu saviem vārdiem izvilka no kabatas plastmasas maisiņu. Pagaidām tas gan bija tukšs.

Rīgas Pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Tīmane portālam TVNET pavēstīja, ka Rīgas pilsētas apstādījumos dienas laikā nedrīkst vest pastaigā suni bez pavadas. Tāpat aizliegts vest suni pastaigā bērniem paredzētās rotaļu un izklaides vietās un sporta laukumos. Turklāt bīstamiem suņiem pa parkiem jāpastaigājas ar uzpurņiem. Vairāk par suņu pastaigām Rīgas parkos, lūdzu, skati resursos.

Komentāri (337)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu