Miljardieris Džordžs Soross notiesāts par nelikumīgiem darījumiem.

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Miljardieri, finansistu un filantropu Džordžu Sorosu Parīzes tiesa piektdien atzina par vainīgu nelikumīgos darījumos, kuros viņš izmantojis uzņēmuma iekšējo informāciju, un lika viņam samaksāt sodanaudu 2,2 miljonu eiro (1,3 miljoni latu) apmērā.

Tiesa konstatēja, ka 72 gadus vecais Soross izmantojis iekšējo informāciju par akciju uzpircēja Žorža Pebero neveiksmīgo mēģinājumu 1988.gadā pārņemt Francijas banku "Societe Generale". Vēl divi šajā lietā apsūdzētie cilvēku - Libānas biznesmenis Samirs Trabulsi un bijušais Francijas Sociālistiskās partijas funkcionārs Žans Šarls Naurī - tika attaisnoti. Sorosam piespriestā naudassoda apmērs līdzinās summai, ko viņš esot nopelnījis, uzpērkot "Societe Generale" akcijas, kad pārņemšana vēl nebija publiskota un akciju cena bija zema, un pēc tam pārdodot tās, kad tā tika publiski izsludināta un bankas akciju vērtība gandrīz trīskāršojās. Stāsta, ka ar Sorosu esot kontaktējies Pebero, kurš aicinājis viņu piedalīties pārņemšanas mēģinājumā. Soross atteicies, bet pēc tam izmantojis šo informāciju, lai dotos finansiālajā uzbrukumā. Aizstāvoties Soross paziņoja, ka pārņemšanas plāns bijis visiem zināms un viņš neesot izmantojis nekādu iekšējo informāciju. Vēl viņš liecināja, ka esot nopircis bankas akcijas, lai palīdzētu tai atbrīvoties no politiskās kontroles, un pēc tam pārdevis tās, kad viņam kļuvis skaidrs, ka tas nav iespējams. Soross dzimis Budapeštā 1930.gadā. 1956.gadā, kad komunisti brutāli apspieda demokrātisko sacelšanos Ungārijā, viņš devās uz ASV, kur kļuva bagāts ar paša dibinātā starptautiskā investīciju fonda palīdzību. Viņš ir pazīstams ar savu filantropisko darbību, kurā ietilpa arī tumšādaino studentu finansēšana Dienvidāfrikā aparteīda laikā. Soross dibinājis veselu filantropisko organizāciju tīklu, kas darbojas vairāk nekā 50 valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu