ANO rezolūcijā nosaka, ka Palestīna būtu jāuzņem kā dalībvalsts (4)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EDUARDO MUNOZ/REUTERS

ANO Ģenerālā asambleja piektdien, 10. maijā, ar pārliecinošu balsu vairākumu atbalstīja palestīniešu lūgumu atzīt Palestīnu par pilntiesīgu šīs starptautiskās organizācijas dalībvalsti, tomēr ASV Drošības padomes veto dēļ balsojums ir simbolisks.

Palestīna ir jāuzņem ANO, teikts rezolūcijā, kas tika pieņemta ar 143 balsīm "par", deviņām "pret" un 25 valstīm atturoties.

Rezolūcija palestīniešu delegācijai piešķir papildu tiesības kā novērotājiem.

Ar rezolūciju Palestīnai netiek piešķirts pilntiesīgas dalībvalsts statuss, bet tiek atzīts, ka tā kvalificējas tam, lai tāda kļūtu.

Ģenerālās asamblejas rezolūcija "nosaka, ka Palestīnas Valsts līdz ar to būtu jāuzņem" kā dalībvalsts, un tā "iesaka Drošības padomei pārskatīt šo jautājumu, lemjot labvēlīgi".

Izraēlas ārlietu ministrs Israels Kacs rezolūcijas pieņemšanai jau paudis nosodījumu, balsojumu dēvējot par "politisku teātri".

Vienīgais, kas ar šo rezolūciju tiek panākts, ir ""Hamās" slepkavu un izvarotāju godalgošana un tas, ka tiek apdraudēta ķīlnieku atbrīvošana", kā arī pausts signāls, ka "vardarbība atmaksājas", platformā "X" norādīja Kacs.

Izraēla un ASV bija deviņu valstu vidū, kas balsoja pret rezolūcijas pieņemšanu.

Palestīniešu pašpārvalde paziņoja, ka ANO Ģenerālās asamblejas balsojums par papildu tiesību piešķiršanu palestīniešiem organizācijā liecina, ka viņi ir pelnījuši "pilntiesīgu dalību".

Balsojums "apliecina, ka Palestīna atbilst visām prasībām, kas noteiktas Apvienoto Nāciju Organizācijas Statūtos. Tādējādi tā ir pelnījusi un ir tiesīga iegūt pilntiesīgu dalību Apvienoto Nāciju Organizācijā", teikts palestīniešu pašpārvaldes Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu