Somijas parlamenta vēlēšanās uzvarējusi opozīcijas Centra partija.

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās Somijā ar niecīgu pārsvaru uzvarējusi opozīcijas Centra partija, taču nav skaidrs, vai tās līdere Anneli Jētēnmeki spēs kļūt par valsts pirmo premjerministri sievieti.

"Dārgie draugi, mēs to esam izdarījuši," pēc vēlēšanu rezultātu uzzināšanas paziņoja Jētēnmeki. Pēc 99 procentu balsu saskaitīšanas Centra partija bija ieguvusi 24,8 procentus balsu, kamēr premjerministra Pāvo Liponena Sociāldemokrātu partija atpalika par 0,3 procentiem un bija ieguvusi 24,5 procentus balsu. Jētēnmeki paziņoja, ka vēlētāji ir pateikuši, ka viņi vēlas, lai valsti vadītu Centra partijas un sociāldemokrātu koalīcija. Taču Liponens, kurš vadījis kreiso un labējo koalīciju pēdējos četrus gadus, neizrādīja nekādas pazīmes, ka viņš atkāpsies no amata. Kopš Somijas vēlēšanu likuma maiņas 2000.gadā tiek saprasts, ka partijas, kas ieguvusi visvairāk vietu 200 vietu parlamentā, līderim ir tiesības sākt pirmo sarunu kārtu par jaunās valdības veidošanu. Tiek prognozēts, ka partijas sarunas sāks pirmdien. Centra partija parlamentā iegūs 55 vietas, kas ir par septiņām vairāk nekā iepriekš. Palielinot savu mandātu skaitu par trijām, sociāldemokrātiem būs 54 vietas. Lielākais zaudētājs vēlēšanās bija Nacionālās koalīcijas partija, kura ieguva 40 vietas, kas ir par sešām mazāk nekā iepriekš. Divi Liponena valdības partneri - Kreisā alianse un zviedru etnisko minoritāti pārstāvošā Zviedrijas tautas partija - arī zaudēja mandātus. Kreisā alianse ieguva 19 vietas, bet Zviedrijas tautas partija - astoņas. Kristiešu līga zaudēja trīs vietas no iepriekšējām 10. Zaļā partija ieguva 13 vietas, bet mazā Īsto somu partija - trīs vietas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu