Atjaunots Aušvicas koncentrācijas nometnes vārtu uzraksts

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Restauratori atjaunojuši Polijā Aušvicas koncentrācijas nometnes memoriālā 2009.gadā nozagto un vēlāk sazāģēto vārtu uzrakstu "Arbeit macht frei" ("Darbs dara brīvu"), apliecināja muzeja pārstāvji.

Kad trijās daļās sazāģēto dekoru saņēmuši speciālisti, tas bijis ļoti sliktā stāvoklī, norādīja muzejā. Restauratoriem bijis vajadzīgs pusotrs gads darba, lai sabojāto uzrakstu rūpīgi atjaunotu. Darbu gaitā dekors fotografēts ultravioletajā un infrasarkanajā spektrā, testēta atsevišķu daļu stiepjamība, pētīta pat vismazākā metāla deformēšanās.

Par galīgo darbu pabeigšanu varēs runāt, kad dekora virsma būs apstrādāta ar antikorozijas segumu, norādīja muzeja pārstāvji. Uzraksts varētu tikt iekļauts ekspozīcijā izstāžu zālē, kas patlaban tiek būvēta.

Tostarp galīgais lēmums par relikvijas turpmāko likteni vēl nav pieņemts. Virs bijušās koncentrācijas nometnes vārtiem oriģinālais dekors aizstāts ar kopiju.

Piecus metrus garais metāla uzraksts no Aušvicas memoriāla vārtiem tika nozagts 2009.gada 18.decembrī. Polijas policija to atguva valsts ziemeļos jau pēc divām dienām.

Zādzību izplānojušajam zviedram Andešam Hēgstremam Polijas tiesa 30.decembrī piesprieda 32 mēnešu cietumsodu. Par pašas zādzības pastrādāšanu Polijā tika arestēti pieci cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu