Pensionāre no Latvijas iedzen šausmās britu ierēdņus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Gratz

72 gadus vecā Gaļina Patmalniece no Latvijas Lielbritānijā kļuvusi par simbolu tam, kā imigranti no Austrumeiropas izmanto britu pabalstu sistēmu, vēsta "Anglo Baltic News".

Patmalnieces lieta būtībā kļuvusi par strīdus objektu sen neatrisinātā konfliktā starp Lielbritāniju un Eiropas Savienību - lai gan teorētiski jebkuram Eiropas Savienības pilsonim dalībvalstīs ir vienādas tiesības, praksē iebraucējiem nekas īsti nepienākas, jo tie Lielbritānijas sociālajā sistēmā nav iemaksājuši pietiekami daudz naudas. Gaļina Patmalniece pret šo sistēmu izlēma cīnīties.

Grib britu pensiju

Patmalniece Lielbritānijā dzīvo jau 11 gadus, taču saņem pensiju no Latvijas - 50 britu mārciņas nedēļā. Britu pensija savukārt viņai garantētu 130 mārciņu nedēļā lielus ieņēmumus. Patmalniece norāda, ka viņai kā ES pilsonei pienāktos britu pensija, un prasa Lielbritānijai segt trūkstošo pensijas daļu.

Patmalniece savulaik mēģināja Lielbritānijā lūgt patvērumu, tā kā Latvijā viņu kā krievieti vajājot. Politiskās bēgles statusu viņai toreiz nepiešķīra, taču piešķīra bezmaksas sociālo dzīvokli un deportēta viņa netika. Kopš Latvija iestājās Eiropas Savienībā, sieviete pieprasa, lai tiktu ievērotas viņas kā Eiropas Savienības pilsones tiesības.

Eiropa izdara spiedienu uz Angliju

"Šā gada martā Lielbritānijas Augstākā tiesa neapstiprināja pensionāres prasību, jo neuzskatīja, ka atteikums sievietei izmaksāt britu pensiju ir diskriminējošs viņas tautības dēļ. Viņai tā nepienākas, jo sieviete Anglijā nekad nav strādājusi (Latvijā strādājusi 40 gadus). Taču pēc zaudējuma Lielbritānijas Augstākajā tiesā viņas pusē nostājusies Eiropas Komisija un Anglijai vakar nosūtīja draudu vēstuli," teikts "Anglo Baltic News" publikācijā.

"Tad jau visi brauks, kur izdevīgāk"

Lielbritānijas amatpersonas ir satrauktas, ka ES institūcijas uzstāj, ka "Eiropas brīvā kustība" varētu netaisnīgi pretendēt uz zināmiem pabalstiem. Tādējādi pastāvot draudi, ka cilvēki sāks pārvietoties no valsts uz valsti, atkarībā no tā, kurā valstī pabalstus saņemt tobrīd būtu izdevīgāk.

Politiķi sūkstās, ka Lielbritānija pabalstu ziņā jau tā ir dāsna pret iebraucējiem. Tā kā arī Anglijā ir vērā ņemamas ekonomiskās grūtības, valstij būtu jādomā par saviem nodokļu maksātājiem, nevis jāveicina "pabalstu tūrisms".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu