Ķīnas realitāte: saindēta vesela pilsēta - cilvēki mirst no vēža (37)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Laikraksta «Daily Telegraph» žurnālistiem izdevies paviesoties kādā ķimikāliju rūpnīcas piesārņotā ciematā, kas jau pirms vairākiem gadiem nodēvēts par «pilsētu vēža ēnā». Piesārņojuma dēļ cilvēki tur netipiski bieži cieš no audzējiem, taču iedzīvotāji ir iebaidīti un par to runāt nevēlas, savukārt ielās regulāri patrulē drošībnieki.

Kamēr Komunistiskās partijas kongresā Ķīnas līderi pompozi runā par vides tīrības nepieciešamību, daudzos valsts reģionos par tīru vidi var tikai sapņot.

Houwanggezhuang ciemats ir noslēgts no ārpasaules - neskatoties uz šausminošajiem apstākļiem ķimikāliju rūpnīcas apkārtnē, vietējie runāt ar iebraucējiem nevēlas, savukārt ielās patrulē bruņoti algotņi.

Tie daži vietējie, kas runāt piekrīt, atklāj, ka ik nakti no rūpnīcas gaisā tiekot nopludinātas kaitīgas gāzes. Piesārņojums pēdējos gados izraisījis dramatisku vēža gadījumu skaita pieaugumu.

«Pēdējos gados ar vēzi sasirguši diezgan daudzi cilvēki. Bet mēs nezinām detaļas,» žurnālistiem čukstus pastāstīja kāda sieviete, kura savu vārdu atklāt atteicās.

Houwanggezhuang pilsētiņa atrodas aptuveni 65 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no galvaspilsētas Pekinas. Pirmo reizi par lielo piesārņojuma līmeni pilsētiņā pasaules mediji bažas pauda 2008.gadā.

«The Beijing News» tolaik rakstīja, ka ar piesārņojumu pilsētā saistīti vismaz 25 cilvēku nāves gadījumi. Regulāri tiekot piesārņots gan gaiss, gan ūdens -

upes dažbrīd iekrāsotas pat pilnīgi melnas.

Aprēķināts, ka Houwanggezhuang vēža gadījumu skaits salīdzinājumā ar valsts vidējiem rādītājiem ir divtik augsts. Upuri visbiežāk cieš no plaušu, kakla, vēdera un aknu vēža, turklāt arvien agrākā vecumā.

Vietējie mediji tomēr uzsver, ka kopumā tādu pilsētiņu kā Houwanggezhuang Ķīnā kļūst vairāk un vairāk - valsts galveno uzsvaru liek uz ražošanu un atbildīgie nav ieinteresēti pastiprinātās ražošanas vides risku novēršanā.

«Ķīnas ekonomika ir balstīta uz vides un cilvēku sagraušanu,» norādīts «Daily Telegraph» publikācijā.

«Neviens nezina, vai ķimikāliju rūpnīca tiešām izraisa vēzi, taču visi zina, ka šādas rūpnīcas nedrīkstētu atrasties apdzīvotu vietu tuvumā.

Tas, ka jūs šeit kaut ko pētāt, neko nedos. Visu nosaka partija.

Neviens nevēlēsies par to runāt,» žurnālistiem norāda vēl kāds vietējais.

Dažas minūtes pēc šīs sarunas žurnālistus uz ielas apturēja kāds policista formā tērpts vīrietis, kura identifikācijas pazīmes no apģērba bija noņemtas. «Jūs šeit neesat vēlami,» viņš paziņoja. Drīz pēc tam ieradās vēl citi drošībnieki, kuriem auduma apsēji uz rokām vēstīja - «drošības patruļas brīvprātīgie».

Cenšas atņemt kameru un fiziski iespaido

Kad žurnālisti iebilda, ka šī ir publiska vieta, viens no apsargiem centās sagrābt fotogrāfa kameru, satvēra viņa roku, norāva viņam brilles un tām uzkāpa. Sargi žurnālistu komandu no ciemata burtiski padzina.

Drīz pēc tam apsargi bloķēja arī citus rūpnīcas apkārtnes piekļuves punktus. «Mēs jau zinājām, ka ieradīsieties. Dodieties prom tūliņ pat vai arī tiksiet piekauti un jums uzrīdīs suņus,» paziņoja cita kontrolpunkta darbinieki.

Žurnālistu busiņu ielenca divi citi auto, un apsargi centās atvērt tā durvis. Tika pieprasīts izdzēst visu safilmēto un safotografēto materiālu. Apmēram stundu vēlāk busiņa «blokāde» tika pārtraukta un apsargi žurnālistus eskortēja līdz galvenajam ceļam.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu