Janukovičs rakstiski lūdzis Putinu ievest Ukrainas teritorijā karaspēku (213)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ukrainas gāztais prezidents Viktors Janukovičs rakstiski lūdzis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu ievest Ukrainas teritorijā karaspēku, paziņojis Krievijas pastāvīgais pārstāvis Apvienoto Nāciju Organizācijā Vitālijs Čurkins.

Politiskās pārmaiņas Ukrainā Janukovičs raksturo kā «apvērsumu»

Janukovičs ar šādu lūgumu pie Putina vērsies sestdien, informēja Čurkins.

Pēc viņa teiktā, Janukoviča pieprasījumu «noteikusi nepieciešamība atjaunot valstī likuma varu un kārtību», mieru un stabilitāti un nepieciešamība aizstāvēt Ukrainas tautu.

Politiskās pārmaiņas Ukrainā Janukovičs raksturojis kā «apvērsumu», kurā varu pārņēmuši «radikāli ekstrēmisti».

«Rietumvalstu spiediena ietekmē tiek īstenots atklāts terors un vardarbība. Cilvēki tiek vajāti politiskās piederības un valodas dēļ,» teikts Janukoviča vēstulē.

Janukoviča autoritāte esot niecīga

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs iepriekš izteicies, ka Janukoviča autoritāte «praktiski ir niecīga», tomēr tas nenozīmē, ka viņa atrašanās prezidenta amatā vairs nav likumīga.

Krievija bija sasaukusi ANO Drošības padomes ārkārtas sēdi pirmdien, lai izklāstītu savu politiku Ukrainas jautājumā pēc tam, kad Eiropas Savienība (ES) un ASV draudēja noteikt sankcijas pret Krieviju par Ukrainas suverenitātes pārkāpšanu.

Lielbritānijas, Francijas un ASV vēstnieki ANO šajā sēdē apsūdzēja Maskavu, ka tā safabricējusi attaisnojumus saviem starptautisko tiesību pārkāpumiem,

un noraidīja tās argumentus kā nepamatotus.

Nav nekādu pierādījumu par vardarbību pret krieviem

ASV vēstniece Samanta Pauere uzsvēra, ka nav nekādu pierādījumu par vardarbību pret krieviem vai prokrieviskām kopienām Ukrainā. «Krievijas karadarbība nav cilvēktiesību aizsardzības misija. Tā ir starptautisko tiesību pārkāpums,» sacīja Pauere.

Viņa raksturoja Krievijas bruņoto spēku ievešanu Krimā kā «reakciju uz iedomātiem draudiem» un sacīja, ka

«karadarbību nevar attaisnot, pamatojoties uz draudiem, kas nav izteikti un nav īstenoti».

«Kāpēc neatbalstīt starptautisku starpniecību? Kāpēc neatvilkt jūsu spēkus tā vietā, lai sūtītu jaunus?» Pauere jautāja Čurkinam.

Lielbritānijas pastāvīgais pārstāvis ANO Marks Laiels Grants aicināja Krieviju akceptēt starptautisku novērotāju nosūtīšanu uz Ukrainu. Čurkins uz to atbildēja, ka viņš atbalstījis ANO ģenerālsekretāra vietnieka Jana Eliasona pirmdienas vizīti Kijevā un ka būtu jāapspriež atsevišķa EDSO misija.

Grants nosauca Janukoviča vēstuli Putinam par bezjēdzīgu un noraidīja Krievijas apgalvojumus par terorismu un draudiem pret krieviem Ukrainā.

«Ir skaidrs, ka šie apgalvojumi ir vienkārši safabricēti, lai attaisnotu Krievijas karadarbību,»

sacīja Grants.

Grants arī sacīja, ka ANO Drošības padomei vajadzētu turpināt rūpīgi novērot notikumus Ukrainā. «Mēs neizslēdzam rezolūciju iesniegšanu Drošības padomē tuvāko dienu laikā,» Grants pēc sēdes sacīja reportieriem.

Salīdzināja Krievijas rīcību Krimā ar padomju armijas iebrukumu Čehoslovākijā

Francijas vēstnieks Žerārs Aro salīdzināja Krievijas rīcību Krimā ar padomju armijas iebrukumu Čehoslovākijā 1968.gadā. «Man bija 15 gadu 1968.gada augustā, kad padomju karaspēks iegāja Čehoslovākijā. Bija tāds pats attaisnojums,» sacīja Aro.

Aro vēlāk reportieriem raksturoja šo sēdi kā «pilnīgi bezjēdzīgu»

un sacīja, ka esot vīlies, redzēdams Krievijas vēstnieku «vicinām papīra gabalu no gāzta prezidenta, lai attaisnotu iebrukumu».

«Tā nav neīsta vēstule, tas ir neīsts prezidents,» Aro atbildēja uz žurnālistu jautājumu, vai viņš uzskata šo vēstuli par viltojumu.

Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs paziņoja, ka Krievija kopš 24.februāra ir izvietojusi Krimā 16 tūkstošus karavīru un 10 Krievijas karaflotes kuģi nobloķējuši pieeju Melnajai jūrai.

«Krievijas īpašie spēki turpina ieņemt armijas un robežsardzes objektus Krimā, piedāvājot Ukrainas armijai brīvprātīgu padošanos,» teikts Ukrainas misijas ANO paziņojumā.

Komentāri (213)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu