Austrālijas augstākā tiesa atzīst cilvēku trešo dzimumu (34)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Austrālijas augstākā tiesa trešdien atzina, ka cilvēkiem var būt trešais - «nenoteiktais» dzimums.

Augstā tiesa Sidnejā nolēma, ka neviens nevar tikt piespiests identificēt sevi kā vīrieti vai sievieti, jo daži cilvēki var leģitīmi raksturot sevi kā nekatra jeb nenoteikta dzimuma pārstāvi.

«Augstā tiesa [..] atzīst, ka persona var nebūt ne vīrietis, ne sieviete, un tādējādi atļauj personas dzimuma reģistrēšanu kā «nenoteiktu»,» teikts vienbalsīgi pieņemtajā tiesas lēmumā.

Ar šo lēmumu tika izbeigta Sidnejā mītoša aktīvista Norija ilga juridiska cīņa par Jaundienvidvelsas štata edikta atcelšanu, kurā teikts, ka dzimums ir «binārs» jēdziens un var būt tikai viens no diviem - vīriešu vai sieviešu.

53 gadus vecais Skotijā dzimušais Norijs, kurš lieto tikai vienu vārdu bez uzvārda, piedzima kā vīrietis un 1989.gadā veica dzimuma maiņas operāciju, tomēr tai neizdevās atrisināt viņa dzimuma identitātes problēmu.

Norijs 2010.gada februārī kļuva pazīstams, kad Jaundienvidvelsas štata Dzimšanu, miršanu un laulību departaments reģistrēja viņa dzimumu kā «nenoteiktu». Drīz pēc tam departaments anulēja savu lēmumu.

Jaundienvidvelsas Apelāciju tiesa pērn atzina Noriju par «nekatra» dzimuma personu, un trešdien šo lēmumu atbalstīja Augstā tiesa.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu