Viktors Valainis, lai arī šobrīd ekonomikas ministrs un Latvijas Zemnieku savienības priekšsēdētājs, nekad nav bijis pats pamanāmākais politiķis. Kaut kādā mērā tā droši vien ir talantīga politiķa pazīme – nesarunāt neko lieku, par ko varētu nonākt mediju un sociālo tīklu lietotāju redzeslokā nepatīkamā gaismā. Bet nupat pāris dienu laikā Viktors paspējis atzīmēties veselas divas reizes, un abi atgadījumi ir pieminēšanas vērti.

Vispirms nedēļas sākumā Valainis nolēmis izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu. Bez konteksta droši vien šis izklausās pēc “nekas īpašs”, bet patiesībā ir diezgan skaisti. Tātad – konkurss uz LIAA vadītāja amatu tika izsludināts jau pagājušā gada beigās. Uz amatu pieteicās 52 kandidāti, bet līdz trešajai kārtai šā gada martā nonāca pieci pretendenti.

Respektīvi – pieci cilvēki bija veltījuši piecus mēnešus sava laika, lai ietu cauri atlases kārtām un mēģinātu uzvarēt konkursā par iekāroto amatu. Bet Valainis beigās vienkārši: “Ai, zināt ko, es izdomāju, ka neviens no jums tomēr neder” un par LIAA vadītāja pienākumu izpildītāju ieceļ līdzšinējo LIAA direktora vietnieci eksporta jautājumos, kura acīmredzot konkursā nemaz nav startējusi.

Valainis skaidroja, ka šādu lēmumu pieņēmis tāpēc, ka viņam nav bijusi pārliecība, ka konkursa komisijas atlasītie kandidāti ir “pareizākie un atbilstošākie esošajai situācijai”. Un tas arī viss, nekas vairāk nav jāskaidro, tieši tik vienkārši. Pieci mēneši un trīs atlases kārtas, un šis skaidrojums ir tas, ko saņem par to atalgojumā. Bet pēc tam visi brīnās, kāpēc uz citiem valsts amatu konkursiem nepiesakās kompetenti kandidāti.

Protams, ir vēl kāda burvīga nianse. Abi LIAA direktora amata kandidāti, kas konkursā tika vistālāk, – Baiba Bļodniece un Fredis Bikovs – iepriekš kandidējuši Saeimas vēlēšanās no partiju apvienības “Attīstībai/Par!”. Un šeit tad nu sākās spekulācijas par diskriminēšanu pēc politiskās piederības un ko tik vēl ne. Izskatās diezgan nesmuki un netīri, bet ar to lai viņi paši tiek galā savā starpā.

Bet tad paiet diena vai divas un ekonomikas ministrs izceļas jau daudz brangāk.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X