Skolā Igaunijā izcēlusies apšaude (228)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Kādā skolā Igaunijas pilsētā Vīlandē pirmdien izcēlusies apšaude, kurā gājis bojā skolotāja, ziņo «Postimees». Policija informē, ka izsaukumu uz skolu saņēmusi plkst. 13:55. Neviens cits cilvēks nav cietis. Pagaidām nav zināms, kāpēc padsmitgadnieks uz skolotāju izšāva.

Incidenta laikā tika sašauta skolotāja, kura vadīja stundu. Skolnieks uguni atklājis mācību stundas laikā, kad telpā atradās vēl četri vai pieci skolēni. Apšaudē bojāgājusī ir 56 gadus vecā vācu valodas skolotāja Ene Sarapika.

Igaunijas mediji vēsta, ka skolotāja no ievainojumiem mirusi. Sākotnēji tika ziņots, ka sašautais bijis skolotājs - vīrietis.

Revolveris pieder skolēna tēvam un ir oficiāli reģistrēts.

Pēc Igaunijas iekšlietu ministra Hanno Pevkura teiktā, revolveris oficiāli piederējis pusaudža tēvam un tiks noskaidrots, vai tēvs atstājis ieroci bez pietiekamas uzraudzības un tādēļ saucams pie atbildības. Ministrs norādījis, ka

šāvējam iepriekš bijusi darīšana ar policiju,

bet konkrētāk par to nav stāstījis.

Foto: Elmo Riig/SAKALA

Šāvējs, kā vēsta «Postimees», esot kāds 9. klases skolēns, kurš pēc incidenta aizturēts. 15 gadus vecais Vahurs Rūts pēc tam, kad viņš bija nošāvis skolotāju, viņš nolicis ieroci uz galda, mierīgi sēdējis, līdz viņu aizturējuši skolas darbinieki, kas viņu nodevuši policistiem.

Kā pastāstījis skolas direktors Āvo Palo, puisis nav nedz bēdzis, nedz pretojies, bet ieroci vienkārši nolicis uz galda. «Ieroci es paņēmu un pārliku drošā attālumā, (..) redzēju, ka pats jaunais cilvēks ir mierīgs,» viņš piebildis.

Kā raksta «Postimees Online», pusaudža

paziņas viņu raksturojuši kā sekmīgu skolnieku un atklātas dabas cilvēku,

savukārt viņa «Facebook» profils varētu palīdzēt gūt skaidrojumu notikušajam. Vairāku gadu garumā tajā atrodams visai maz teksta, bet daudz attēlu par kara, ieroču un vardarbības tēmu, tostarp fotogrāfijas, kurās redzams, kā viņš apgūst viduslaiku cīņas mākslu. 1.aprīlī ievietotā attēla paraksts vēsta:

«Nespriediet par mani pēc tā, ka esmu kluss. Neviens neplāno slepkavību skaļi.»

Savukārt janvārī viņš veicis šādu ierakstu: «Tu manī iedvesmo sērijslepkavu.»

Pie skolas vēl ilgi pēc notikušā bija redzami policijas auto un ārsti. Tomēr neviens cits cilvēks cietis neesot.

Igaunijas mediji arī ziņo, ka daļa skolēnu pēc notikušā atradās skolas telpās. Vecāki skolā netika ielaisti, atsaucoties uz reģionālo presi, raksta «Postimees».

Policijas darbinieki skolēnus un skolotājus, ierodoties notikuma vietā, evakuējusi uz skolas zāli, kamēr drošības nolūkos tika pārmeklētas skolas telpas.

Foto: Elmo Riig/SAKALA

«Tās ir bēdas un šoks mums visiem. Neviens konflikts sabiedrībā, kopienā, ģimenē nedrīkst beigties ar tādu vardarbības aktu. Es no visas sirds aicinu visus tautiešus - būsim vērīgi un rīkosimies laikus. Neatstāsim bez ievērības situācijas, kurās virsroku ņem nesaprašanās, dusmas, rūgtums, fiziska vai psiholoģiska vardarbība, bēdas. Runāsim cits ar citu, atbalstīsim cits citu, palīdzēsim cits citam,» viņš aicinājis.

«Šovakar īpaši cieši apskausim savus bērnus, kad viņi pārnāks no skolas,»

piebildis prezidents.

Premjerministrs Tāvi Reivass valdības vārdā izteicis līdzjūtību nogalinātās skolotājas ģimenei un skolas darbiniekiem.

«Šodien skolā Vīlandē notikusī šaušana, kas beigusies ar skolotājas nāvi, mūs visus ir satriekusi. Visa Igaunija šodien savās domās ir kopā ar vīlandiešiem,» sacījis premjerministrs.

«Mēs šobrīd nezinām šī incidenta iemeslus, bet vardarbība nekad nav pieņemams risinājums. Šādām lietām nevajadzētu notikt. Mūsu visu pienākums ir pamanīt mūsu tuvākajā apkārtnē cilvēkus, kuriem vajadzīga palīdzība viņu problēmās. Šodien notikušais tam ir sāpīgs atgādinājums,» sacīja premjerministrs.

Igaunijas kriminālkodekss pieļauj iespēju nepilngadīgos saukt pie atbildības par slepkavību, sākot no 14 gadu vecuma, ja viņi ir psihiski veseli, paredzot viņiem maksimālo cietumsodu uz laiku līdz desmit gadiem.

56 gadus vecā vācu valodas skolotāja Ene Sarapa mirusi no nāvējošiem ievainojumiem. Igaunijas mediji vēsta, ka Sarapa bija pieredzējusi un augstu vērtēta skolotāja. 2007.gadā viņa izraudzīta par Vīlandes apriņķa Gada skolotāju, bet trīs gadus vēlāk viņai Gada skolotāja titulu piešķīrusi Igaunijas vācu valodas skolotāju biedrība.

Skolu, kurā notika apšaude, apmeklēja Igaunijas izglītības ministrs Jevgeņijs Osinovskis.

Tā kā uzbrucējs ir 15 gadus vecs, maksimālais

sods, kas viņam var draudēt par šo slepkavību, ir 10 gadu ieslodzījums.
Komentāri (228)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu