Latvijas Banka komentē informāciju par Krievijā strādājošas ungāru bankas vēlmi iegādāties "Luminor" (4)

TVNET/LETA
Papildināts 15:38, 8. maijs, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Bankas "Luminor" uzraksts uz ēkas Skanstes ielā 12.
Bankas "Luminor" uzraksts uz ēkas Skanstes ielā 12. Foto: Paula Čurkste/LETA

Ungārijas lielākās bankas "Országos Takarék Pénztár" (OTP) izteikto vēlmi par "Luminor Bank" iegādi jeb dokumentu izskatīšanu par atļauju iegūt būtisku līdzdalību veiks Igaunijas uzraugs kopā ar Eiropas Centrālo banku (ECB), aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Bankas pārstāvji.

Atļauja iegūt būtisku līdzdalību ietver arī Igaunijā reģistrētās "Luminor Bank" visaptverošu analīzi, kas nozīmē, ka tiks vērtēta jaunā potenciālā akcionāra ietekme uz "Luminor Bank" kopā ar visām, tostarp Latvijas un Lietuvas filiālēm, jo filiāles nav nošķirtas no "Luminor Bank" un ir Igaunijas "Luminor Bank" struktūrvienības.

Latvijas Bankā skaidroja, ka lēmumu pieņemšanas procesā tas tiek apstiprināts ECB Uzraudzības valdē, kur kā dalībnieks piedalās arī Latvijas Banka, un ir tiesīga ECB Uzraudzības valdes lēmumu pieņemšanas procesā sniegt savu viedokli. Latvijas Banka piedalās arī ECB kopējā "Luminor Bank" uzraudzības komandā, kuras ietvaros tiek izskatīti visi būtiskākie jautājumi, kas saistās ar bankas darbību un attīstību.

Latvijas gadījumā ECB ir pārņēmusi trīs pēc aktīviem lielāko kredītiestāžu - "Swedbank", "SEB bankas" un bankas "Citadele" - uzraudzību, savukārt Igaunijā tādas ir četras - "Swedbank", "SEB Pank", "Luminor Bank" un "LHV Pank".

Jau ziņots, ka Baltijas valstīs strādājošo "Luminor Bank" vēlas iegādāties Ungārijas lielākā banka OTP, kas darbojas arī Krievijā, vēsta aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz nenosauktiem avotiem.

OTP izteikusi nesaistošu "Luminor" iegādes piedāvājumu ASV investīciju kompānijai "Blackstone", kam pieder "Luminor" akciju kontrolpakete.

Pēc "Bloomberg" vēstītā, "Blackstone" par "Luminor" vēlas saņemt 1,2 reizes vairāk par tās bilances vērtību. "Luminor" bilances vērtība 2023.gada beigās bija 1,8 miljardi eiro, tātad pārdošanas cena lēšama 2,1 miljarda eiro apmērā.

OTP darbojas ne tikai Ungārijā, bet arī Albānijā, Bulgārijā, Horvātijā, Krievijā, Melnkalnē, Moldovā, Serbijā, Slovēnijā, Ukrainā un Uzbekistānā.

Jau vēstīts, ka janvārī mediji ziņoja, ka "Blackstone" vēlas pārdot "Luminor" un darījums varētu notikt jau šogad.

Pēc aktīvu apmēra "Luminor Bank" filiāle Latvijā ir ceturtā lielāka banka Latvijā.

"Luminor Bank" tika izveidota 2017.gada oktobrī, Baltijas valstīs apvienojot "Nordea Bank" un DNB, savukārt 2019.gada janvāra sākumā tika pabeigta "Luminor Bank" pārrobežu apvienošana, bankai turpinot darbību ar centrālo biroju Igaunijā un filiālēm Latvijā un Lietuvā.

Par "Luminor Bank" stratēģisko investoru 2018.gadā kļuva ASV investīciju kompānija "Blackstone", iegādājoties akciju kontrolpaketi. Ieguldījums "Luminor Bank" kapitālā plānots uz termiņu no pieciem līdz septiņiem gadiem ar iespējām to pagarināt, intervijā aģentūrai LETA toreiz sacīja "Luminor Group" uzraudzības padomes priekšsēdētājs Nils Melngailis.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu