Polijas ārlietu ministrs: Krievija bez kara pieteikuma ir uzbrukusi Ukrainai

LETA/UKRAINSKA PRAVDA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievija bez kara pieteikuma ir uzbrukusi Ukrainai un likusi apšaubīt starptautisko kārtību Eiropā, ceturtdien paziņoja Polijas ārlietu ministrs Gžegožs Shetina. «2014.gads tiks ierakstīts vēsturē kā laiks, kad Pirmā pasaules kara sākuma 100.gadadienā Krievija likusi apšaubīt esošo starptautisko kārtību Eiropā, kas izveidojās pēc Aukstā kara,» uzrunā Polijas Seimā paziņoja Shetina.

«Ir pārkāpti robežu neaizskaramības principi, spēka nepielietošana starptautiskos strīdos, valstu suverenitāte.

Šodien grūtus pārbaudījumus iziet mūsu austrumu kaimiņiene Ukraina, kurai tika uzbrukts bez kara pieteikuma.»

Pēc viņa teiktā, Eiropā atdzīvojušies līdz 1989.gadam aktuālie draudi: bruņotas agresijas perspektīva, lielvaras neprognozējamība, suverēnu tautu tiesību necienīšana un risks sadalīt kontinentu pa ietekmes sfērām.

Shetina uzsvēra, ka

Krimas aneksija un konflikts Donbasā pakļāvis šaubām Eiropas drošības pamatus.

Viņaprāt, ir jāatjauno ticība Eiropas drošības sistēmai un tāpēc jāizskata iespēja reformēt Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju (EDSO).

Viņš norādīja, ka Austrumeiropas valstīm ir visas tiesības pašām brīvi izvēlēties savas attīstības ceļu un Polija tās atbalstīs gan divpusējā, gan Eiropas līmenī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu