Zviedrija palielinās militārās spējas un sadarbosies ar NATO

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zviedrija palielinās savas militārās spējas un ciešāk sadarbosies ar NATO, atbildot uz Krievijas pieaugošo militāro aktivitāti Baltijas jūrā, tomēr neplāno pievienoties NATO, piektdien Viņā žurnālistiem paziņoja Zviedrijas aizsardzības ministrs Pēters Hultkvists.

«Mēs redzam vairāk militārās mācības, vairāk izlūkdienestu darbību Baltijas jūrā, un mēs arī izmantojam mūsu ātrās reaģēšanas vienības biežāk nekā to darījām pirms daudziem gadiem. Tādēļ tam ir liela ietekme uz Zviedrijas aizsardzību ikdienas dzīvē. To ir pamanījuši arī Zviedrijas iedzīvotāji,» norādīja ministrs.

«Galvenais jautājums ir palielināt aizsardzības izdevumus un arī padziļināt militāro sadarbību ar kaimiņiem,» teica Hultkvists.

Ministrs norādīja, ka Zviedrijas valdība atbalsta «sadarbības padziļināšanu partnerības ar NATO ietvaros», bet «valdības platformas ietvaros mēs esam skaidri pateikuši, ka mēs neplānojam dalību NATO».

Hultkvists uzsvēra, ka Zviedrija ir gatava palielināt militāro sadarbību ar Baltijas valstīm un apmainīties ar izlūkinformāciju.

Pagājušajā mēnesī Zviedrija veica lielāko militāro operāciju kopš Aukstā kara, meklējot ārvalstu zemūdeni savos teritoriālajos ūdeņos. Zviedrija neapsūdzēja nevienu konkrētu valsti, bet vairums Zviedrijas militāro ekspertu uzskata, ka tā bija Krievijas zemūdene.

Runājot par notikušo, ministrs norādīja, ka viņa rīcībā nav pierādījumu par kādas konkrētas valsts iesaisti, bet uzsvēra, ka Zviedrija ir gatava lietot militāro spēku, lai aizsargātu savu teritoriju.

«Mums nav pierādījumu, bet signāls no mūsu puses ir tāds, ka mēs esam gatavi izmantot militāro spēku, lai aizsargātu mūsu teritoriju, un tas ir ļoti skaidrs signāls,» viņš paziņoja.

Neilgi pēc zemūdenes incidenta veiktā sabiedriskās domas aptauja liecina par ievērojamu Zviedrijas dalības NATO atbalstītāju skaita pieaugumu.

Zviedrijas Sabiedriskās domas un tirgus izpētes centrs «The Novus» veiktā aptauja liecina, ka 37% Zviedrijas iedzīvotāju atbalsta valsts dalību NATO, bet 36% ir pret to.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu