Grieķijas premjers devies glābiņu meklēt pie Putina

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Cerībā paplašināt tirdzniecību starp abām valstīm Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs trešdien devies uz Maskavu, lai tiktos ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Cipra vizīte Maskavā notiek Grieķijai saspringtā laikā. Pie tam Grieķijas populistiskā valdība atklāti atteikusies pievienoties Eiropas valstu sankcijām saistībā ar Krievijas militāro agresiju Ukrainā.

Valsts finanšu ministrs Janis Varufakis pirmdien paziņoja, ka Grieķija centīsies panākt sākotnēju vienošanos ar starptautiskajiem kreditoriem eirozonas dalībvalstu finanšu ministru sanāksmē, kas norisināsies 24.aprīlī.

Grieķijai naudas var aptrūkties jau šomēnes

Grieķijas kreditori sākuši izvērtēt jaunos reformu plānus, kurus marta beigās iesniedza Ciprs un ar kuru palīdzību valsts cer iegūt tik ļoti nepieciešamo finanšu atbalstu. Taču vienošanās par šo reformu plānu vēl nav panākta, un amatpersonas Grieķijā jau brīdinājušas, ka valstij šomēnes var aptrūkties finanšu līdzekļu, tādējādi novedot valsti līdz bankrotam, kas varētu paredzēt arī dalības pārtraukšanu eirozonā.

Amatpersonas Atēnās apgalvoja, ka vienošanās ar starptautiskajiem kreditoriem Maskavā netiks apspriesta, jo Krievijas ekonomikai pašai klājas grūti

un Maskava jau ir atteikusies palīdzēt savai senajai sabiedrotajai Kiprai ar savu aizdevumu.

Grieķija cer gūt labumus enerģētikas un tirdzniecības jomās

Plānots, ka Ciprs ar Putinu apspriedīs enerģētikas, investīciju, tirdzniecības, tūrisma un lauksaimniecības jautājumus.

Sagaidāms, ka Ciprs lūgs Putinu atvieglot ierobežojumus Grieķijas lauksaimniecības produktiem.

Krievija pagājušajā gadā noteica pilnīgu embargo lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu saistībā ar konfliktu Ukrainā.

Savukārt Eiropas Komisija šonedēļ brīdināja Atēnas neslēgt atsevišķu vienošanos ar Maskavu, uzsverot, ka ES jāpaliek vienotai šai jautājumā.

Grieķija ir stipri atkarīga no Krievijas energoresursu importa un likusi noprast, ka vēlas sadarboties ar Krieviju arī jaunā gāzesvada «Turkish Stream» («Turcijas plūsma») izbūvē.

Gāzesvads ļautu transportēt Krievijas gāzi caur Turciju un tad uz Eiropu.

Gaidāms, ka Putins un Ciprs apspriedīs arī Krievijas attiecības ar ES, kas pēdējā laikā pasliktinājušās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu