Serbu likumdevēji pārtrauc Kosovas parlamenta un valdības boikotu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Serbu likumdevēji pirmdien atgriezušies Kosovas parlamentā un valdībā, pārtraucot divus mēnešus ilgušo boikotu.

Deviņi politiķi no serbu saraksta, kas pārstāv serbu kopienu pārsvarā albāņu apdzīvotajā Kosovā, paziņoja, ka pārtrauc boikotu, jo viņiem apsolīta lielāka teikšana lēmumu pieņemšanas procesā.

Serbu balsis var izrādīties izšķirošas 7.maijā, kad Kosovas parlaments balsos par konstitūcijas labojumiem, kas ļaus izveidot īpašu tribunālu laika posmā no 1998.gada 1.janvāra līdz 2000.gada 31.decembrim albāņu nemiernieku pastrādāto noziegumu tiesāšanai.

Minētais laika posms aptver Kosovas albāņu karu par neatkarību no Serbijas 1998. un 1999. gadā un pirmos 18 mēnešus pēc tā.

Lai panāktu konstitūcijas labojumu pieņemšanu, premjerministra Isas Mustafas koalīcijai nepieciešams divu trešdaļu vairākums 120 vietu lielajā parlamentā.

Albāņu vidū, tostarp valdošajās politiskajās partijās, ir vērojama spēcīga pretestība tribunāla izveidei, tādēļ balsojuma rezultātus grūti prognozēt.

ASV un Eiropas Savienība (ES) savukārt vēlas redzēt pēc iespējas ātrāku tribunāla izveidošanu.

Serbu likumdevēji pameta parlamentu marta beigās pēc tam, kad Mustafa atlaida no valdības serbu ministru Aleksandru Jablanoviču.

Jablanovičs tika atlaists par aizvainojošiem izteikumiem par albāņiem. Viņš albāņus nodēvēja par mežoņiem.

Serbu likumdevēji protestēja arī pret valdības «vienpusējiem» lēmumiem serbu interešu sfērās, piemēram, par uzņēmumu privatizāciju pašvaldībās, kur pie varas grožiem ir serbi.

No 1,8 miljonus lielā Kosovas iedzīvotāju kopskaita 90% ir albāņi, bet serbu minoritāte veido aptuveni 120 000.

Mustafa cenšas uzlabot attiecības ar serbu minoritāti, kā arī ar Belgradu, kas joprojām neatzīst savas kādreizējās provinces neatkarību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu