ASV apsūdz «Islāma valsts» aktīvista atraitni amerikāņu gūsteknes nāvē

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV pirmdien izvirzījušas apsūdzības džihādistu grupējuma «Islāma valsts» finanšu līdera Abu Sajafa atraitnei par viņas lomu ASV palīdzības misijas darbinieces Keilas Milleres nāvē.

25 gadus vecā Nisrina Asada Ibrahima Bahara, kas pazīstama arī kā Umma Sajafa, tiek apsūdzēta plānos sniegt atbalstu vardarbīgiem ekstrēmistiem, kas Milleri un citus gūstekņus bija turējuši ieslodzījumā Sajafu pāra mājās, kur viņu seksuāli izmantojis «Islāma valsts» līderis Abu Bakrs al Bagdadi.

Bahara sacīja, ka laikā, kad Millere bijusi gūstā Sajafa rezidencēs, viņa «piederējusi» Bagdadi, kas faktiski bijis pielīdzināms verdzībai, vēstīja ASV federālās prokuratūras pārstāvji.

«Islāma valsts» dalībnieki apgalvo, ka Millere, kas tika nolaupīta 2013.gada augustā Alepo pilsētā Sīrijas ziemeļos, 2015.gada februārī zaudējusi dzīvību starptautiskās koalīcijas uzlidojumā, kura laikā viņa esot aprakta ēkas drupās.

ASV pārstāvji tomēr uzskata, ka 26 gadus vecās Milleres nāves apstākļi ir neskaidri.

Abu Sajafs tika nogalināts ASV desantnieku operācijā Sīrijā 2015.gada maijā, bet Bahara tika sagūstīta šīs operācijas gaitā. ASV karavīri atbrīvojuši jezīdu kopienas jaunieti, kā arī ieguvuši ieroču krājumu, teikts apsūdzībā.

«Keilai Džīnai Millerei atrodoties gūstā, viņu seksuāli izmantoja Bagdadi, kas viņu piespieda nodarboties ar seksu. Apsūdzētā [Bahara] zināja, kā Bagdadi izturas pret Milleri, kad viņa pret pašas gribu tika turēta apsūdzētās mājā.»

Bahara arī gūstekņiem draudējusi, ka «nogalinās viņus, ja tie viņu neklausīs», teikts apsūdzībā.

Bahara atzinusi, ka viņas vienīgais uzdevums bijis turēt gūstekņus ieslodzījumā, kamēr viņas vīrs atradies komandējumos «Islāma valsts» darīšanās.

Ja Bahara tiks notiesāta, viņai draud mūža ieslodzījums. Viņa patlaban atrodas apcietinājumā Irākā, kur viņai izvirzītas apsūdzības terorismā.

«Islāma valsts» sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur mēģina ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur «kalifātu» un pastrādājusi šaušalīgas zvērības. Grupējums arī sācis nostiprināties un izplesties Lībijā.

«Islāma valsts» arī uzņēmusies atbildību par 13.novembra Parīzes teroraktiem, kuros tika noslepkavoti 130 cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu