ASV varasiestādes sāk pildīt Trampa imigrācijas ierobežošanas rīkojumu

LETA/REUTERS/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Andrew Kelly / REUTERS

Apjukumu un paniku ceļotājos sestdien radījis ASV prezidenta Donalda Trampa izdotais imigrācijas ierobežošanas rīkojums, ko ASV varasiestādes jau sākušas pildīt. Laikraksts «The New York Times» vēstīja, ka jau piektdienas vakarā lidostu amatpersonas sāka aizturēt ceļotājus, daži no kuriem atradās jau lidmašīnās.

Kairā pieciem irākiešiem un vienam Jemenas pilsonim tika liegts iekāpt «EgyptAir» lidmašīnā, kas devās uz Ņujorku, pavēstījuši informācijas avoti Kairas lidostā.

Vairākas imigrantus atbalstošas organizācijas divu Irākas pilsoņu vārdā vērsušās tiesā Ņujorkā. Abiem bijušas ceļošanai derīgas vīzas, bet pēc Trampa rīkojuma viņi piektdienas vakarā tika aizturēti Džona Kenedija lidostā Ņujorkā, teikts iesniegumā tiesā.

Daudzās lidostās muitas un robežkontroles darbinieki vēl piektdienas vakarā nezināja par Trampa rīkojumu, pavēstīja imigrācijas lietu juriste Mana Jegani, kas strādā Amerikas Imigrācijas juristu asociācijā.

Viņa pavēstīja, ka Kanādā reisos uz ASV netika ielaisti Kanādas uz Irānas dubultpilsoņi.

Jau vēstīts, ka Tramps piektdien parakstīja rīkojumu, kas paredz pastiprināt iespējamo imigrantu vai bēgļu pārbaudi, lai atstātu «radikālos islāma teroristus ārpus Amerikas Savienotajām Valstīm».

Saskaņā ar to visa ASV programma bēgļu izmitināšanai tiek apturēta uz vismaz 120 dienām, kamēr tiks pieņemti jauni stingri bēgļu pārbaudes noteikumi. Sīriešu bēgļu uzņemšana tiek apturēta uz nenoteiktu laiku vai līdz laikam, kad prezidents pats izlems, ka viņi vairs nerada draudus.

Tas arī paredz uz 90 dienām apturēt vīzu izsniegšanu cilvēkiem – gan ceļotājiem, gan imigrantiem – no Irākas, Irānas, Jemenas, Lībijas, Sīrijas, Somālijas un Sudānas.

Pilsonisko brīvību grupas un daudzi pretterorisma

eksperti ir nosodījuši šos pasākumus jau pirms dekrēta parakstīšanas, uzskatot par nehumānu pielīdzināt bruņoto konfliktu upurus ekstrēmistiem, kuri viņus apdraud.

Šīs programmas apturēšana tomēr nelīdzinās Trampa pērn vēlēšanu kampaņā izteiktajiem draudiem apturēt visu musulmaņu iebraukšanu ASV.

Trampa atbalstītāji aizstāv šos pasākumus kā nepieciešamus, lai novērstu «Al Qaeda» vai «Islāma valsts» piekritēju iefiltrēšanos ASV, maskējoties par bēgļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu