Igaunijā sākas plašākās militārās mācības «Kevadtorm»

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Igaunijā pirmdien sākas 15. Aizsardzības spēku mācības «Kevadtorm» («Pavasara vētra»), kurās šoreiz piedalīsies ap 9000 karavīru no Igaunijas, sabiedroto un partneru valstīm, tādējādi tās būs visu laiku plašākās «Kevadtorm» mācības.

Mācības galvenokārt notiks Igaunijas ziemeļos un ziemeļaustrumos, bet daļēji arī citos valsts reģionos.

«Mācības «Kevadtorm» vispirms ir obligātā dienesta karavīru gatavības eksāmens, kurā viņi var parādīt iegūtās prasmes. Šajās Igaunijas Aizsardzības spēku mācībās piedalās visvairāk sabiedroto - šogad vairāk nekā 2000 karavīru,» sacīja Igaunijas bruņoto spēku komandieris ģenerālis Riho Terrass. «Igaunijas aizsardzību kopā ar sabiedrotajiem apgūt vislabāk ir Igaunijā, jo te veidojas savstarpēja sapratne un kaujas brālība, bet sabiedrotie gūst pieredzi kopā ar mūsu karavīriem darboties Igaunijas vidē. Īpaši svarīgi ir tas, ka mūsu 1.Kājnieku brigāde varēs praktizēt sadarbību ar šeit izvietotajiem britu, franču un dāņu sabiedrotajiem,» viņš klāstīja.

Trīs nedēļas ilgo mācību laikā Igaunijas Aizsardzības spēki izvērtēs kājnieku bataljonā dienošo obligātā iesaukuma karavīru darbības dažādās kategorijās un zināšanu līmeni pirms pārvietošanās rezervistos. Tāpat tiks izvērtēta sadarbība starp kājniekiem un dažādu ieroču, štābu, apakšvienību un sabiedroto spēkiem.

Pirmdien sākas pārvietošanās uz mācību zonu, 10.maijā sāksies papildu mācības un kopīgas darbības, kurās 1. un 2. Kājnieku brigāde apgūs darbības bataljona un brigādes sastāvā, bet 18.maijā sāksies taktiskā kaujas uzdevumu izpilde, kurā piedalīsies 1. Kājnieku brigāde un 2. Kājnieku brigāde, kurā iesaistīsies NATO starptautiskā bataljona karavīri, kā arī rotas izmēra vienības no Vācijas, ASV, Latvijas, Lietuvas un Polijas. 2. Kājnieku brigādes sastāvā darbosies arī Somijas un Nīderlandes inženieri.

«Kevadtorm» galvenā uzmanība tiek pievērsta sauszemes spēkiem, lai gan mācībās piedalās arī jūras un gaisa spēki. Mācības noslēgsies 25.maijā, bet pēc tam tiks sakopta mācību teritorija.

Mācību laikā tiks izmantota arī dažāda kaujas tehnika gan no Igaunijas spēkiem, gan sabiedroto spēkiem, piemēram, tanki «M1A2 Abrams», «Challenger 2» un «Leclerc», Skautu bataljona rīcībā esošie kājnieku kaujas transportlīdzekļi «CV9035», kā arī britu kaujas transportlīdzekļi «Warrior», ASV «Bradley» un Francijas «VBCI».

Kopumā mācībās piedalīsies ap 900 karavīru no Igaunijas Aizsardzības spēkiem, rezervistiem, zemessardzes organizācijas «Kaitseliit», kā arī sabiedroto un partneru karavīri. Bez Tapā izvietotajiem NATO starptautiskā bataljona karavīriem no Lielbritānijas, Francijas, Dānijas un ASV «Kevadtorm» piedalīsies arī Kanādas, Vācijas, Nīderlandes, Polijas, Somijas, Zviedrijas, Latvijas, Lietuvas, Ukrainas un Gruzijas pārstāvji, kā arī ASV, Polijas, Beļģijas un Spānijas militārais aviotransports.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu