Makrons apsver iespēju apmeklēt Irānu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FRED TANNEAU / POOL

Francijas prezidents Emanuels Makrons apsver iespēju apmeklēt Irānu brīdī, kad ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka neatbalsta Irānas kodolvienošanos, piektdien pavēstīja Elizejas pils.

Makrons telefonsarunā ar Irānas prezidentu Hasanu Ruhani uzsvēris, ka Parīze atbalsta 2015.gadā panākto kodolvienošanos.

«Pēc prezidenta Ruhani uzaicinājuma tiek apsvērts prezidenta [Makrona] brauciens uz Irānu,» pavēstīja Elizejas pils, kamēr Irānas prezidenta tīmekļa vietnē norādīts, ka vizīte notiks nākamgad.

Makrons paziņojis, ka ASV lēmums «neizbeigs Irānas kodolvienošanos, un visas partijas Francijā un tās partneri Eiropā kopā turpinās pildīt savas saistības».

Ruhani tikmēr apliecinājis Makronam, ka Irāna «turpinās pildīt savas saistības», ko paredz kodolvienošanās, pavēstīja Elizejas pils.

Francijas prezidents arī piebildis, ka ar Teherānu nepieciešams dialogs citos stratēģiski svarīgos jautājumos, tostarp par Irānas ballistisko raķešu programmu un stabilitāti Tuvajos Austrumos.

Makrons arī paudis Ruhani savu vēlmi sadarboties ar Irānu, lai «panāktu ilgstošu politisku risinājumu krīzei Sīrijā».

Kopš 1971.gada Irānu nav apmeklējis neviens Francijas prezidents vai premjerministrs. Tuvākajās nedēļās Irānā ieradīsies Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns.

Francijas, Vācijas un Lielbritāniajs līderi piektdien nāca klajā ar kopīgu paziņoju, paužot bažas par Trampa lēmumu un apliecinot savas saistības pildīt kodolvienošanos.

Tramps piektdien paziņoja, ka neatbalsta Irānas 2015.gadā ar lielvarām noslēgto kodolvienošanos un nodeva to izskatīšanai Kongresam.

Pēc viņa teiktā, Irāna nerīkojas atbilstoši vienošanās garam un kodolvienošanos nodēvēja par vienu no sliktākajām ASV vēsturē.

Viņš nosodīja «Irānas diktatūras uzvedību» un pavēstīja, ka tā ir «pasaules vadošā terorismu sponsorējošā valsts».

Tramps pavēstīja, ka var jebkurā brīdī izstāties no vienošanās, ja Kongresa un ASV sabiedroto centieni novērst tās trūkumus būs neveiksmīgi.

Tramps arī paziņoja par «stingru sankciju» noteikšanu Irānas Revolucionārajai gvardei.

Pastāvēja bažas, ka Tramps piektdien varēja paziņot par izstāšanos no kodolvienošanās.

ANO atomenerģijas aģentūras vadītājs Jukija Amano pirmdien apstiprināja, ka Irāna ievēro kodolvienošanās nosacījumus.

«Es varu apliecināt, ka saistības kodolenerģijas jomā, ko Irāna uzņēmusies [kodolvienošanās ietvaros], tiek pildītas,» konferencē Romā sacīja Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) vadītājs.

Arī IAEA pagājušā mēneša ziņojumā tika apliecināts, ka Irāna ievēro saistības programmas ietvaros, kas paredz apturēt dažas Teherānas kodolaktivitātes.

Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni atzina - tas, ka Irāna ievēro kodolvienošanās nosacījumus, apstiprināts vismaz astoņos atsevišķos gadījumos.

2015.gadā noslēgtā kodolvienošanās paredz starptautisko sankciju atcelšanu un Irānas kodolprogrammas ierobežošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu