Pētījums: Putina bagātība ap $ 24 miljardiem, lai gan oficiālā alga visai pieticīga

TVNET/The Independent
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins nepagurstoši uzsver, ka viņa īpašumus galvenokārt veido oficiālie ienākumi par Krievijas prezidenta pienākumu pildīšanu, viņš regulāri tiek uzskatīts par vienu no bagātākajiem cilvēkiem pasaulē. Saskaņā ar ASV bāzētā neatkarīgā Korupcijas un organizētās noziedzības izpētes centra («The Organized Crime and Corruption Reporting Project», OCCRP) un Krievijas laikraksta «Novaja Gazeta» veiktās izmeklēšanas rezultātiem, Putinam un viņam pietuvināto personu lokam varētu piederēt īpašumi aptuveni 24 miljardu ASV dolāru vērtībā.

OCCRP un «Novaja Gazeta» pētījumā izteikts pieņēmums, ka daudzi Putinam pietuvinātie cilvēki ir viņa «pilnvarotie», kam uzdots būt par Putina aktīvu glabātājiem, vēsta Lielbritānijas medijs «The Independent».

2016. gadā Putina oficiālie ienākumi bija aptuveni 133 000 dolāru, tomēr OCCRP un «Novaja Gazeta» pētījumā noskaidrots, ka Putina patiesā īpašumu vērtība varētu būt vairāki desmiti miljardi dolāru.

Pētījuma gaitā noskaidrojies, ka vairākiem no Putina iekšējā loka cilvēkiem neesot objektīvu iemeslu būt turīgiem, tomēr viņi tādi ir, kas rada aizdomas, ka viņi ir «pilnvarotie» Putina aktīvu turētāji.

OCCRP un «Novaja Gazeta» min vairākus piemērus.

Putina radinieks Mihails Šelomovs oficiāli strādā kādā Krievijas kuģniecības kompānijā. Aptuvenā alga par viņa pienākumiem veidotu aptuveni 8500 dolārus gadā.

Tomēr saskaņā ar OCCRP aplēsēm Šelomova īpašumu vērtība veido 573 miljonus dolāru. Viņš arī investē vairākos vērienīgos projektos un ir saistīts ar Krievijas valsts gāzes gigantu «Gazprom».

Savukārt Putina bērnības draugs Pjotrs Kolbins, kas ir bijušais miesnieks, ticis pie bagātības 550 miljonu dolāru vērtībā, neskatoties uz to, ka viņš Krievijas medijiem iepriekš norādījis, ka nemaz neesot nekāds uzņēmējs.

Pret Putina režīmu protestējošais ASV aktīvists Viljams Brauders norāda, ka gan Šelomovs, gan Kolbins ir Putina «pilnvarotie» - viņiem formāli pieder Putina aktīvi.

Piemēram, Kolbins ir iekļauts pret Krieviju vērsto ASV sankciju sarakstā saistībā ar Krievijas lomu Ukrainas konfliktā. Savukārt Šelomovs dzīvo tik neuzkrītošu dzīvi, ka OCCRP pat nav izdevies sameklēt kaut vienu viņa fotogrāfiju.

«The Independent» arī uzsver, ka par OCCRP un «Novaja Gazeta» veikto izmeklēšanu Krievijas mediji gandrīz vispār neziņo.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu