Igaunijā aizturētais Krievijas pilsonis centās ielauzties valsts datortīklos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Postimees/Scanpix

Krievijas pilsonis, ko Igaunijas Drošības policija (KaPo) pagājušajā nedēļā aizturēja kā iespējamu šīs valsts Federālā drošības dienesta (FDD) aģentu, centies nemanāmi iekļūt Igaunijas valsts iestāžu datortīklos, trešdien raksta avīze «Postimees».

Pēc laikraksta rīcībā esošās informācijas, aizturētais ir jauns cilvēks ar ļoti labām zināšanām informācijas tehnoloģiju jomā, kas pirms kāda laika ieradies Igaunijā pilnīgi oficiāli, ar vīzu. Kā uzskata KaPo, šis cilvēks jau Krievijā saņēmis no FDD sīkas instrukcijas par to, kas viņam darāms Igaunijā un kādiem objektiem jāpievērš uzmanība. Īsi sakot, aģenta uzdevums bijis meklēt vājās vietas Igaunijas valsts iestāžu datortīklos.

Kā norāda laikraksts, viņa darbība nav bijusi orientēta nedz uz Igaunijas prezidentūru Eiropas Savienībā (ES), nedz uz elektroniskās identifikācijas karšu drošības problēmām, ar kurām saskārusies Igaunija.

Ņemot vērā, ka aģents nav radījis tiešu tūlītēju apdraudējumu, KaPo ļāvusi viņam kādu laiku netraucēti darboties, lai fiksētu viņa darbību, bet kontrolējusi šos procesus. Šai laikā precīzi konstatēts, ka šis cilvēks sadarbojas ar Krievijas FDD.

Saskaņā ar «Postimees» datiem Krievijas pilsoņa centieni iekļūt Igaunijas valsts iestāžu datortīklos nav vainagojušies panākumiem. Pagājušajā nedēļā vīrietis aizturēts Narvas robežkontroles punktā ceļā uz Krieviju.

«Šis gadījums vēlreiz apliecina, ka mūsu e-valsts sistēmu dati interesē ārvalstu specdienestus, un šie dati, kas attiecas uz mūsu cilvēkiem, ir noderīgākā informācija, lai izvērtētu ar viņu vervēšanu saistītos riskus un iespējas,» norādījis Igaunijas iekšlietu ministrs Andress Anvelts.

Kā ziņots, Igaunijas Harju apriņķa tiesa pēc prokurora pieprasījuma aizturētajam Krievijas pilsonim kā drošības līdzekli noteikusi apcietinājumu. Kā pastāstījusi valsts prokurore Inna Omblere, kas vada izmeklēšanu, runa ir par nopietnu pārkāpumu pret Igaunijas valsti, un, neatklājot sīkākas ziņas, pašlaik var teikt, ka izdevies novērst lielāku kaitējumu.

Pret Krievijas pilsoni sākta kriminālizmeklēšana, ko Ģenerālprokuratūras vadībā veic KaPo.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu