Āda trausla kā tauriņa spārni: zēna dzīvību izglābj ģenētiski modificētas ādas transplants

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no video

Vācijā dzīvojošais Hasans cieš no retas un nedziedējamas ģenētiskas slimības, kuras rezultātā viņa āda ir tik trausla kā tauriņa spārni. Mediķi atrada risinājumu - paņēmuši zēna ādas paraugu, laboratorijā izmainīja tā DNS un transplantēja modificēto ādu atpakaļ uz ķermeņa. Pēc diviem gadiem Hasana āda šķiet tāda pati kā citiem cilvēkiem, norāda raidorganizācija BBC.

«Hasans tagad jūtas kā normāls cilvēks. Viņš spēlējas, viņš ir aktīvs, bauda dzīvi un vairs nav tāds kā agrāk,» sacīja Sīrijā dzimušā Hasana tēvs.

Jau dažu dienu vecumā Hasana ādu klāja tulznas un brūces. Viņam tika diagnosticēts bulozās epidermolīzes paveids. Tā ir neārstējama slimība, un 40% ar to sirgstošo cilvēku nesasniedz pusaudžu vecumu.

Normālā situācijā cilvēka ādas slāņus kopā satur proteīni, taču Hasana organismā tie neizstrādājas. Tas nozīmē, ka ādas virsējais slānis jeb epiderma nav «salipināta» ar dermu, kas to padara ļoti trauslu un viegli ievainojamu.

Hasans 2015.gadā tika nogādāts slimnīcā Vācijā. Daudzviet uz viņa ķermeņa epidermas nebija vispār. Ārsti ieteica ģimenei gatavoties ļaunākajam. «Mēs sākumā gribējām viņu ievietot paliatīvajā aprūpē, jo mums nebija iespēju izglābt šo bērnu,» sacīja Rūras Universitātes slimnīcas ārsts Tobiass Hiršs.

Taču slimnīca pieaicināja gēnu terapijas ekspertus no Itālijas, kuri ar vecāku atļauju sāka eksperimentālo ārstēšanu.

Vispirms zinātnieki no Hasana paņēma četrus kvadrātcentimetrus lielu ādas gabalu, ko inficēja ar mākslīgi izveidotu vīrusu, kas nodrošināja normālu gēnu funkcionēšanu. Izlabotie audi tika pavairoti un transplantēti uz zēna ķermeņa. Tagad jaunā, uzlabotā āda klāj 80% Hasana ķermeņa.

«Bērns ir atpakaļ skolā un spēlē futbolu. Tā ir milzīga dzīves kvalitātes uzlabošanās,» uzsver Hiršs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu