Spānijas Augstākā tiesa nosaka apcietinājumu bijušajai Katalonijas parlamenta spīkerei

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Spānijas Augstākā tiesa ceturtdienas vakarā noteica drošības līdzekli apcietinājumu bijušajai Katalonijas parlamenta spīkerei Karmei Forkadeļai saistībā ar viņas lomu reģiona neatkarības centienos, bet deva viņai iespēju tikt atbrīvotai pret drošības naudu 150 000 eiro apmērā.

Tiesas preses sekretārs paziņoja, ka Karme Forkadeļa tiks apcietināta, ja uzreiz nesamaksās šo drošības naudu. Augstākās tiesas tiesnesis Pablo Ljarena arī nolēma konfiscēt viņas pasi.

Forkadeļai un vēl pieciem bijušajiem Katalonijas parlamenta locekļiem ir izvirzītas apsūdzības par sekošanu «saskaņotai stratēģijai, lai pasludinātu neatkarību», vēl pirms Katalonijas reģionālais parlaments par to nobalsoja 27.oktobrī.

Forkadeļa un vēl pieci bijušie deputāti ceturtdien ieradās Spānijas Augstākajā tiesā Madridē saistībā ar apsūdzībām par dumpi, musināšanu un sabiedrisko līdzekļu nepiemērotu izlietošanu. Par šīm apsūdzībām var draudēt cietumsods līdz 30 gadiem.

Augstākās tiesas tiesnesis nolēma, ka četri no šiem bijušajiem deputātiem tiks apcietināti, ja nedēļas laikā nesamaksās drošības naudu 25 000 eiro apmērā. Tiesnesis nenoteica apcietinājumu vienam bijušajam deputātam, kurš bija padarījis iespējamu 27.oktobra balsojumu, bet tajā bija pret neatkarības pasludināšanu.

Katalonijas valdība 1.oktobrī sarīkoja referendumu par reģiona neatkarību, lai gan tiesa bija atzinusi to par nekonstitucionālu.

Katalonijas reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā.

Spānijas premjers Marjano Rahojs atlaida Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas 21.decembrī.

Trešdien Spānijas Konstitucionālā tiesa anulēja Katalonijas parlamenta deklarāciju par neatkarības pasludināšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu