Papua-Jaungvinejas džungļos atrastais pētnieks: «Es neprasīju mani glābt»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Privātais arhīvs

Britu piedzīvojumu meklētājs Benedikts Allens uzskata, ka viņu nevajadzēja glābt ekspedīcijas laikā Papua-Jaungvinejā, kaut arī Allens džungļos sesto reizi saslima ar malāriju, piedzīvoja vietējo cilšu konfliktu un filmēja video testamentu. Sarunā ar raidorganizācijas BBC žurnālistu Allens teica, ka esot bijis apņēmības pilns un «gatavojies» atgriezties pats saviem spēkiem.

57 gadus vecā Allena meklēšana sākās pagājušonedēļ. Vairākas nedēļas pirms tam viņš bija devies Papua-Jaungvinejas džungļos meklēt nomaļus dzīvojošu iezemiešu cilti. Viņam līdzi nebija ne mobilā tālruņa, ne arī GPS izsekošanas ierīces.

Kad Allens nokavēja plānotu lidojumu no Papua-Jaungvinejas uz Honkongu, viņa ģimene medijos pauda bažas, ka ceļotājs džungļos varētu būt pazudis. Britu laikraksts «Daily Mail» iesūtīja džungļos helikopteru, cerot atrast Allenu. Pēc atrašanas Allens divas dienas pavadīja vietējā slimnīcā, bet pēc tam atgriezās Lielbritānijā.

Allens sacīja, ka nesenāko ekspedīciju izjaukusi vētra, kas sagrāva tiltiņu pāri upei, kuru viņam vajadzēja šķērsot. Viņš sāka izjust malārijas simptomus, taču līdzi paņemtās zāles bija izmirkušas lietū. Ceļojumam treknu punktu pielika cilšu konflikts viņa ceļā.

«Man vajadzēja nokļūt līdz tuvākajam lidlaukam un izsaukt kādu vietējo lidmašīnu,» stāsta Allens.

Džungļos Allens ierakstīja video ziņojumu sievai un bērniem, ko viņa nāves gadījumā lūdza nogādāt Lielbritānijas konsulātā.

Allens norāda, ka esot plānojis noslēgt ceļojumu, kad viņam pakaļ ieradās helikopters. «Es domāju, ka izdošanās iespēja būtu no 80 līdz 85%, tāpēc nepadevos,» norāda piedzīvojumu meklētājs. «Es negaidīju, ka mani glābs. Es neprasīju mani glābt. Taču, kad [helikopters] ieradās, es nospriedu, ka man tas jādara savas ģimenes dēļ.»

Allens oktobrī nolaidās džungļos, cerot vēlreiz atrast jaifo - visnomaļāk dzīvojošo iezemiešu cilti Papua-Jaungvinejā. Pirmoreiz viņš tās pārstāvjus sastapa «riskantā» ceļojumā pirms 30 gadiem, Allens pirms pazušanas rakstīja savā blogā.

«Viņi ir visattālāk dzīvojošie cilvēki Papua-Jaungvinejā un vieni no pēdējiem cilvēkiem uz planētas, kuri nekādā veidā nepieder mūsu savienotajai pasaulei,» norāda Allens.

Allens noliedz, ka medijos plaši atspoguļotā pazušana un atrašana bija vien rūpīgi iestudēts mārketinga triks. «Es visu filmēju. Ierakstā var redzēt, kā malārijas dēļ pasliktinās mans veselības stāvoklis,» norāda ceļotājs.

Viņš arī pieļāva, ka turpmākajos piedzīvojumos varētu ņemt līdzi telefonu vai GPS ierīci.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu