Neapstiprināta versija par Skripaļa lietu: nervu inde bija paslēpta meitas bagāžā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ANDREW MATTHEWS / TT NYHETSBYRÅN

Lielbritānijas izmeklētājiem ir aizdomas, ka nervus paralizējošā viela, ar ko Anglijas pilsētā Solsberi 4.martā tika saindēts bijušais Krievijas dubultaģents Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija, esot tikusi slepus ievietota Jūlijas Skripaļas bagāžā, ar ko viņa no Maskavas ieradās Lielbritānijā, atsaucoties uz informācijas avotiem izlūkošanas aģentūrās, ziņo britu medijs «The Daily Telegraph». Šī versija nav oficiāli apstiprināta.

Saskaņā ar medija ziņām, ar indīgo vielu, iespējams, ticis apbārstīts 33 gadus vecās Skripaļas līdzi paņemtais apģērbs, kosmētika vai dāvana, kas tika atvērta tēva mājā Solsberi. Ja šī versija izrādīsies patiesa, slepkavam nemaz nevajadzēja izbraukt no Krievijas.

66 gadus vecais Skripaļs mitinās Solsberi, bet viņa meita Jūlija dzīvo un strādā Maskavā. Anglijā viņa ieradās 3.martā. Nākamajā dienā tēvs un meita bezsamaņā tika atrasti uz soliņa Solsberi centrā un kritiskā stāvoklī nogādāti slimnīcā. Atklājās, ka viņi saindēti ar PSRS Aukstā kara gados izstrādātu nervus paralizējošu vielu «Novičok».

Lielbritānijas valdība vēl nav sniegusi oficiālu paziņojumu par to, kādā veidā tēvs un meita nonāca saskarē ar vielu. Pēdējā laikā medijos izskanējusi versija, ka inde, iespējams, uzlikta uz Skripaļa automašīnas durvju roktura un Skripaļs saindējies, atverot auto durvis, vēsta «Business Insider».

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja trešdien paziņoja, ka par Skripaļa un viņa meitas saindēšanu atbildīga ir Krievija un ka no Lielbritānijas tiks izraidīti 23 krievu diplomāti.

Viņa arī pavēstīja, ka sakarā ar notikušo Londona aptur visus augstākā līmeņa diplomātiskos kontaktus ar Krieviju.

Solsberi incidents atsauc atmiņā Kremļa kritiķa Aleksandra Ļitviņenko noindēšanu ar radioaktīvo poloniju 2006.gadā Londonā. Ļitviņenko 2006.gada 1.novembrī viesnīcā Londonā 43 gadu vecumā tika nāvējoši saindēts ar tēju, kurai bija pievienots radioaktīvais polonijs 210, un mira 2006.gada 23.novembrī.

Lielbritānijas izmeklēšanas komisijas 2016.gada publicētajā ziņojumā Ļitviņenko slepkavības lietā teikts, ka viņa slepkavību, iespējams, apstiprināja Vladimirs Putins. Pēc izmeklēšanas rezultātu publicēšanas Lielbritānija izraidīja četrus krievu diplomātus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu