Krievijā par protesta akciju Sencova atbalstam aiztur 16 gadus vecu aktīvisti

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Anton Vaganov / REUTERS

Otrdien pie Sanktpēterburgas stadiona, kur norisinās Pasaules kausa futbolā spēles, tika arestēti četri protestētāji, tostarp arī 16 gadus veca aktīviste, kura uz vienas no čempionāta dekorācijām bija nogūlusies baltā, ar sarkanu krāsu notraipītā kleitā, vēsta aģentūra «Reuters». Viena no lietām, pret ko viņa protestēja, - badastreiku pieteikušā ukraiņu kinorežisora Oļega Sencova turēšana ieslodzījumā Sibīrijā, stāsta jauniete.

«Mēs gribējām pievērst uzmanību faktam, ka vienalga, ko parādām ārzemniekiem, valstī viss nav tik labi un skaisti,» 16 gadus vecā Ļika Petrovska sacīja žurnālistiem. «Lai arī cik skaistas lietas tiktu rādītas, cilvēki Krievijā joprojām cieš.»

Cilvēktiesību aizstāvju organizācija «OVD-Info» ziņo, ka kopā ar Petrovsku pie stadiona tika aizturēti vēl trīs aktīvisti. Divi no tiem bija nepilngadīgi.

Petrovska vairākas minūtes stāvēja pie čempionāta talismana Zabivakas statujas. Lai arī tuvumā bija policisti, viņa uzreiz netika aizturēta. Viņa labprātīgi nokāpa no statujas, kad tūristi vēlējās tur nofotografēties. Taču Petrovsku aizturēja, kad viņa mēģināja atgriezties.

Petrovska žurnālistiem pastāstīja, ka protestējot pret Sencova ieslodzīšanu.

Sencovs tika aizturēts 2014.gada 11.maijā Krievijas okupētajā Krimā aizdomās par «teroraktu plānošanu», un 2015.gada augustā Krievijas tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu, kas viņam jāizcieš stingra režīma kolonijā.

Tiesa atzina, ka Sencovs esot vainīgs mēģinājumos sarīkot teroraktus Krievijas okupētajā Krimas pussalā. Pats Sencovs jebkādu savu vainu noliedzis.

Otram šajā lietā notiesātajam ukraiņu aktīvistam Oleksandram Koļčenko tiesa piesprieda desmit gadu cietumsodu.

Kaut arī nedz Sencovs, nedz Koļčenko nav lūguši piešķirti viņiem Krievijas pilsonību, viņi tika tiesāti kā Krievijas pilsoņi.

Sencovs 14.maijā pieteica badastreiku, pieprasot visu Krievijas cietumos esošo ukraiņu politieslodzīto atbrīvošanu.

Viņš badojas jau vairāk nekā 50 dienas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu