Naktī apgānīti vairāk nekā 100 ebreju kapu pieminekļi (200)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aizvadītājā naktī Rīgā, Jaunajos ebreju kapos, Lizuma ielā 4, līdz šim nenoskaidrotas personas apgānījušas vairāk nekā 100 kapu pieminekļu, ar baltu krāsu uzzīmējot uz tiem kāškrustus.

Papildināts viss teksts

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieka Andra Amerika (LPP/LC) padomniece Liene Pētersone  informēja, ka par notikušo nekavējoties informēta Valsts policija (VP) un Rīgas domes vadība.

VP Preses un sabiedrisko attiecību biroja priekšniece Ieva Rekšņa informēja, ka ar balto krāsu noķēpātos pieminekļus šorīt pamanījis kapu sargs, kurš arī informējis policiju. Tuvākajā laikā par notikušo tiks sākts kriminālprocess.

Rīgas domes izpilddirektors Juris Radzevičs un Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko ieradušies Jaunajos ebreju kapos Lizuma ielā 4, kur aizvadītājā naktī līdz šim nenoskaidrotas personas apgānījušas vairāk nekā 100 kapu pieminekļu, ar baltu krāsu uzzīmējot uz tiem kāškrustus
Rīgas domes izpilddirektors Juris Radzevičs un Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko ieradušies Jaunajos ebreju kapos Lizuma ielā 4, kur aizvadītājā naktī līdz šim nenoskaidrotas personas apgānījušas vairāk nekā 100 kapu pieminekļu, ar baltu krāsu uzzīmējot uz tiem kāškrustus Foto: LETA

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (LPP/LC) uzdevis pašvaldības Mājokļu un vides departamentam nekavējoties rast nepieciešamos līdzekļus visu apgānīto pieminekļu tīrīšanai Jaunajos ebreju kapos.

Savukārt Rīgas Pašvaldības policijai (RPP) vicemērs, kurš pašreiz, Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) prombūtnes laikā, pilda viņa pienākumus, uzdevis nodrošināt policistu klātbūtni notikuma vietā.

Ameriks arī izteicis visdziļāko līdzjūtību kapos apglabāto tuviniekiem par naktī pastrādātajiem postījumiem.

Savukārt Ušakovs, kurš pašlaik devies darba komandējumā uz Jekaterinburgu, paudis asu nosodījumu par Jaunajos ebreju kapos šonakt notikušo vandalisma aktu un norādījis, ka pašvaldība gādās par to, lai visi nodarītie postījumi tiktu novērsti un kapi sakārtoti, informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Laila Ivāna.

Foto: LETA

Galvaspilsētas mērs uzdevis RPP pastiprināt patrulēšanu, lai šādi vandalisma akti turpmāk netiktu pieļauti.

Ušakovs paudis, ka augstu vērtē ciešo sadarbību ar Rīgas ebreju kopienu, par kuras labajiem rezultātiem, piemēram, liecina nesen īstenotais projekts, nodrošinot Šimona Dubnova Rīgas Ebreju vidusskolu ar jaunām telpām. Domes priekšsēdētājs ir pārliecināts, ka pašvaldības un Rīgas ebreju kopienas sekmīgā sadarbība tiks īstenota arī turpmāk.

 Tuvākajā laikā par notikušo tiks sākts kriminālprocess. Notikuma vietā patlaban strādā VP operatīvā grupa, kas vāc lietiskos pierādījumus. Pašreiz kapsētas teritorijā iedzīvotāji netiek ielaisti - to pārmeklē policija ar suņiem, meklējot noziedznieku pēdas.

Rīgas Ebreju kopienas izpilddirektore Gita Umanovska pauda, ka par notikušo pašreiz kopienai neesot komentāru, jo "viss tāpat acīmredzams" un šī nodarījuma motīvi jāvērtē policijai.

Viņa arī pastāstīja, ka kapsētas iekšpusē uz mūra žoga daudzviet esot redzami ar baltu krāsu sazīmēti antisemītiski uzraksti krievu valodā.

Jaunie ebreju kapi apgānīti jau iepriekš - 2003.gada septembrī. Rīgas apgabaltiesa visiem tiesājamiem par kapu apgānīšanu 2005.gadā piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu.

Komentāri (200)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu