Pērn mediķi palīdzējuši 650 suņu sakostiem cilvēkiem (67)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Pryere

Ātrā palīdzība gada laikā saņēmusi 650 izsaukumu par suņu sakostiem cilvēkiem, informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola.

Lielākoties uzbrukuši pašu vai kaimiņu dzīvnieki, bet salīdzinoši daudz mazāk ir gadījumu, ka cilvēkus sakož sveši un klaiņojoši suņi.

Vītola gan norādīja, ka cietušo skaits pērn varētu būt lielāks, jo ne visos gadījumos tiek saukta ātrā palīdzība – daudzos gadījumos cietušais pats vēršas tuvākajā ārstniecības iestādē.

Statistika liecina, ka ātrā palīdzība pērn saņēmusi mazāk izsaukumu nekā gadu iepriekš – 2011.gadā mediķi saņēma izsaukumus no 743 cilvēkiem vai viņu tuviniekiem par suņa uzbrukumu.

Visvairāk izsaukumu reģistrē vasaras mēnešos,

jo tieši šajā periodā cilvēki ir daudz aktīvāki, atpūšas, brauc ar velosipēdiem, skrien, pastaigājas. Lielākā daļa negadījumu fiksēti tieši sabiedriskās vietās, taču arī vasaras periodā ir gana daudz negadījumu, ka savu saimnieku vai ģimenes locekļus sakož mājās pašu suns.

Vītola uzsvēra, ka, pārskatot informāciju no izsaukumiem, redzams, ka bērniem lielākoties suņi sakož seju un kaklu, jo bērni ir mazāka auguma un bieži rotaļājas uz zemes, grīdas, savukārt pieaugušajiem – rokas, kājas, muguru.

«Bērni biežāk cieš, kad rotaļājas, pieiet par tuvu dzīvnieka ēdiena traukam, skraida mājdzīvnieka tuvumā vai pat rotaļājas ar pašu suni, diemžēl bieži bez pieaugušo klātbūtnes, kā dēļ kādu straujāku kustību vai bērna neapdomīgu rīcību suns mēdz uztvert kā draudu un aizsargājoties bērnam iekož,» paskaidroja Vītola.

Mediķi arī secinājuši, ka suņiem nepatīk iereibuši cilvēki, jo daļa pieaugušo, kuri cietuši no suņa kodumiem, ir bijuši alkohola reibumā. Piemēram, pērnā gada nogalē Kurzemē suns uzlēca uz sētas un sakoda sejā 42 gadus vecu vīrieti alkohola reibumā, kad vīrietis bija atspiedies pret sētu, aiz kuras atradās suns. Samērā bieži ir arī gadījumi, ka suņi sakož savus saimniekus, ja viņi ir alkohola reibumā.

NMPD

mediķi aicina vecākus mācīt saviem bērniem, ka nedrīkst aiztikt svešus suņus,

suņus bez uzpurņiem, kā arī pārrunāt ar bērnu, kā uzvesties mājdzīvnieka tuvumā – netuvoties suņa ēdiena traukam, nenodarīt dzīvniekam sāpes, jo suns, sevi aizsargājot, var iekost.

Arī pieaugušajiem jāņem vērā, ka nevajag censties aiztikt svešus suņus, īpaši cilvēkiem esot alkohola reibumā. Savukārt suņa saimniekam, ieaicinot savās mājās, pagalmā kaimiņu, draugu vai citu pazīstamu cilvēku, jānodrošina, lai suns netiek līdz atnācējam, jo nevar zināt, kā suns reaģēs uz svešinieku. Tāpat jānodrošina, ka suns nevar izlīst pa sētas spraugu vai mājas nožogojumu un apdraudēt garāmgājējus.

Pērn viens no smagākajiem gadījumiem bija Rīgā, Šampēterī, kad pēc vairāku suņu uzbrukuma gāja bojā sirmgalve, kā arī traģiskais gadījums Rīgā, ka astoņus mēnešus vecu bērnu sakoda suns, jo mazulis pierāpoja bīstami tuvu suņa barībai, kad tas ēda. Meitenīte slimnīcā nomira.

Nopietnas sekas bija arī kādā negadījumā pavasarī Latgales pusē, kur suns tik spēcīgi saplosīja kādas sievietes roku, ka slimnīcā to vajadzēja amputēt. Savukārt Kurzemē suns ļoti nopietni sakoda mazam bērnam seju, viņam nepieciešama sarežģīta un ilgstoša ārstēšana.

Komentāri (67)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu