KNAB: «Daugavpils siltumtīklu» iepirkumos izkrāpti 850 000 eiro

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret septiņām personām saistībā ar «Daugavpils siltumtīklu» iepirkumiem, kuros izkrāpti 850 000 eiro, bet kukuļots 130 000 eiro apmērā, trešdien žurnālistiem pavēstīja biroja amatpersonas.

Krāpšana veikta saistībā ar emisijas kvotu maiņu un tirdzniecību.

Lietā ir seši cietušie - divas pašvaldības un trīs uzņēmumi.

Par kukuļņemšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un krāpšanas atbalstīšanu aizdomās tiek turētas divas Daugavpils pašvaldības amatpersonas, savukārt divi uzņēmēji tiek turēti aizdomās par krāpšanu lielā apmērā, kukuļošanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas atbalstīšanu, vēl divi uzņēmēji - par kukuļošanas starpniecību, kukuļa piesavināšanos un dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas atbalstīšanu, bet vēl viens komersants - par krāpšanu lielā apmērā un krāpšanas atbalstīšanu.

KNAB priekšnieka vietnieka pienākuma izpildītāja korupcijas apkarošanas jautājumos Lienīte Šikore trešdien sacīja, ka Latgales reģionam ir atklāta ļoti ekonomiski nozīmīga lieta.

«[Daugavpils kapitālsabiedrība] apzinājās, ka rīkojas konkrēta uzņēmuma interesēs un par šo arī tika samaksāts kukulis.

Konkrēta uzņēmuma interesēs, kas pēc būtības pārņemtu monopoltiesības uz siltumenerģijas apgādi konkrētajā reģionā laika gaitā,» skaidroja Šikore.

Biroja izmeklētāja Anda Rumjanceva stāstīja, ka lietas ietvaros notikusi sadarbība ar kolēģiem no Austrijas, tika nosūtīti tiesiskās sadarbības lūgumi, notikušas pratināšanas un kratīšanas. Veikts arī liels skaits ekspertīžu, piemēram, DNS, rokrakstu, skaņu, smaku, datortehniskās ekspertīzes. Analizēti līgumi un tehniskās specifikācijas.

«Tika izmantota situācija, ka uzņēmēji nav informēti un viņiem ir ļoti maz informācijas saistībā ar emisijas kvotām, maiņu, tirdzniecību. Uzņēmēji ļaunprātīgi izmantoja situāciju un veica krāpšanu,» stāstīja Rumjanceva. Krāpnieki piedāvāja pakalpojumus, ko skaidri zināja, ka neveiks, taču līgumi tika noslēgti, kvotas atdotas un naudas līdzekļi par pakalpojumiem pārskaitīti.

KNAB informē, ka tā rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka laika periodā no 2011.gada sākuma līdz 2012.gada martam divi no noziedzīgajos nodarījumos iesaistītajiem uzņēmējiem apzināti maldinot par savām iespējām veikt darbības papildus emisijas kvotu iegūšanā, no diviem pašvaldību un trim privātiem uzņēmumiem izkrāpa ievērojamus naudas līdzekļus - kopumā ap 850 000 eiro.

Izmeklēšana liecina, ka divi no uzņēmējiem amatpersonu atbalstīti, sniedzot brokera pakalpojumu emisijas kvotu darījumā, izkrāpa no Daugavpils pašvaldības kapitālsabiedrības «Daugavpils siltumtīkli» 80 396 eiro. Apzinoties, ka emisijas kvotu maiņas darījuma līgumā nav paredzēta PVN apmaksa, amatpersona viltoja dokumentus, tos nomainot, kā rezultātā pašvaldības kapitālsabiedrībai radīti zaudējumi 58 022 eiro apmērā.

«Daugavpils siltumtīklu» iepirkumu darījumos iesaistītajai amatpersonai tika nodots kukulis 10 000 eiro apmērā.

Kriminālprocesa materiāli liecina, ka personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās 2013.gada 30.janvārī nodeva kukuli 120 000 eiro tālākai nodošanai valsts amatpersonai, kas ieņem atbildīgu amatu Daugavpils pilsētas domē. Kukulis tika paredzēts par labvēlīgiem lēmumiem kāda komersanta interesēs, izslēdzot jebkura cita pretendenta dalību «Daugavpils siltumtīkla» iepirkumā, tādējādi pārkāpjot negodīgas konkurences aizliegumu.

Amatpersonai paredzēto kukuli iepirkumos ieinteresētie starpnieki daļēji piesavinājās, katrs 30 000 eiro, bet amatpersonai tika nodoti 60 000 eiro.

Jau ziņots, ka KNAB 2013.gada februāra sākumā veica pārbaudi «Daugavpils siltumtīklos» kriminālprocesa par Daugavpils pašvaldības amatpersonu kukuļošanu ietvaros. Pēc pārbaudes tika aizturēti un apcietināti torreizējais Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Vjačeslavs Širjakos un uzņēmēji Jānis Sprinovskis un Gints Sorokins. Vēlāk tiesa pret drošības naudu viņus atbrīvoja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu