Elektronisko uzraudzību izturējuši 93% notiesāto

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Šā gada 31. aprīlī noslēdzās elektroniskās uzraudzības sistēmas ieviešanas pilotprojekta posms, kas ilga kopš 2015.gada 1.jūlija. Kopumā elektroniskā uzraudzība tika piemērota 119 personām, sekmīgi to izturējuši nedaudz vairāk kā 93%, trešdien sacīja Valsts probācijas dienests vadītājs Mihails Papsujevičs.

Viņš skaidroja - līdz ar pilotprojekta noslēgšanos elektroniskā uzraudzība tiks turpināta par valsts naudu. Viņš akcentēja, ka šāda sodu izpilde dod pienesumu sabiedrībai un notiesātā ģimenei, tāpat tiek samazinātas sodu izpildes izmaksas. Tas nav rīks teroristiem un tā tālāk, tas ir personām, kuras demonstrē, ka grib mainīties, sasniegt kaut ko, klāstīja dienesta vadītājs un atgādināja: lai lūgtu piemērot elektronisko uzraudzību, ir dažādi strikti nosacījumi, tostarp intensīva atrašanās dienesta redzeslokā; ja persona neiztur nosacījumus, viņam jāatgriežas ieslodzījuma vietā izciest visu atlikušo ieslodzījuma laiku.

«Neviens no ieslodzītajiem netiek spiests, svarīgi, vai gatavi iesaistīties arī tuvinieki, sniedzot atbalstu,» pauda dienesta vadītājs.

Lai tiktu piemērota elektroniskā uzraudzība, jāatbilst dažādiem kritērijiem, jābūt noteiktam resocializācijas rezultātam, iespējai tiesiskā veidā gūt iztikas līdzekļus. Tāpat dzīvesvietā jābūt elektrībai, jābūt pārliecībai, ka pie ierīces nepiekļūst personas, kuras var to sabojāt.

Runājot par elektronisko uzraudzību, Papsujevičs skaidroja, ka notiesātajam lielākais laiks jāpavada mājās, bet pēc tam var aiziet uz darbu, veikalu. Ja persona labi uzvedas, tai tiek ļauts brīvāk plānot savu laiku. Ja saņem signālu, ka cilvēks ir prom, uzreiz tiek zvanīts, lai noskaidrotu apstākļus, viņš piebilda.

Kopš ir pieejama elektroniskā uzraudzība, pirms termiņa ar tās palīdzību atbrīvoti vairāk nekā 13% no visiem atbrīvotajiem. Kopējais laiks, kas jāpavada elektroniskajā uzraudzībā, ir no viena mēneša līdz vienam gadam. Visvairāk piemērots viens gads elektroniskās uzraudzības. Elektroniskās uzraudzības termiņš atkarīgs no tā, cik ieslodzītajam ir kopējais piespriestais sods cietumā.

Ja persona, esot elektroniskajā uzraudzībā, uzvedas priekšzīmīgi, dienests ir tiesīgs lūgt tiesai elektroniskās uzraudzības termiņu samazināt. Dienests kopš pilotprojekta sākšanas lūdzis samazināt elektroniskās uzraudzības termiņu 12 personām.

Šis rīks liek plānot savu dzīvi ļoti skrupulozi, piebilda Papsujevičs.

Viņš sacīja, ka vairāk nekā 93% elektronisko uzraudzību ir izturējuši, bet pārējiem par dažādiem pārkāpumiem bija jāatgriežas ieslodzījuma vietā.

Piemērojot elektronisko uzraudzību, VPD detalizēti iepazīstina notiesāto ar pienākumiem nosacītas pirmstermiņa atbrīvošanas laikā, t.sk. ar pienākumiem, kas izriet no elektroniskās uzraudzības, sastāda elektroniskās uzraudzības grafiku nedēļai – nosaka, kad jābūt mājās, kad var iziet, ar kādu mērķi, uz cik ilgu laiku.

Informācija par notiesāto tiek ievadīta elektroniskās uzraudzības programmatūrā. Pēc tam VPD darbinieks dodas uz notiesātā dzīvesvietu un uzstāda elektroniskās uzraudzības iekārtas, detalizēti iepazīstina notiesāto ar iekārtas lietošanas tehniskajiem noteikumiem.

VPD monitoringa centrs 24/7 režīmā kontrolē signālus no visām elektroniskās uzraudzības iekārtām. Trauksmes signālu saņemšanas gadījumā monitoringa centra darbinieks nekavējoties sazinās ar notiesāto un noskaidro apstākļus.

Vidējais notiesātais, kam piemērota elektroniskā uzraudzība, ir 39,9 gadus vecs vīrietis, kurš veicis mantiska rakstura (zādzības, laupīšanas) noziedzīgu nodarījumu, bieži kombinācijā ar apreibinošo vielu tirgošanu, uzglabāšanu, pārvešanu vai atrodoties apreibinošo vielu ietekmē vai lai iegūtu apreibinošas vielas.

Notiesāts ar 7,42 gadu ilgu brīvības atņemšanas sodu, atbrīvots nosacīti pirms termiņa 2,3 gadus pirms pilna brīvības atņemšanas soda izciešanas un 4,31 mēnešus ātrāk, nekā viņam būtu iespējams pieteikties nosacītai pirmstermiņa atbrīvošanai bez elektroniskās uzraudzības.

Elektroniska uzraudzība piemērota arī 6 sievietēm.

Ieguvumi no elektroniskās uzraudzības

Kopējais laiks, kuru nosacīti pirms termiņa no brīvības atņemšanas soda izciešanas atbrīvotās personas, kurām piemērota elektroniskā uzraudzība, būtu pavadījušas brīvības atņemšanas iestādē līdz iespējai pretendēt uz ātrāku atbrīvošanu bez elektroniskās uzraudzības, - 42,75 gadi.

Izdevumi par vienu ieslodzīto dienā 2016.gadā - 29,85 eiro

Elektroniskās uzraudzības izmaksas dienā – 9,69 eiro

465 771,94 eiro ir finanšu līdzekļu apjoms, kas nebija jāmaksā par šo notiesāto uzturēšanu brīvības atņemšanas iestādē (vienas personas izmaksas cietumā gada laikā 10 895,25 eiro x 42,75)

151 200,33 eiro ir finanšu līdzekļu apjoms, kas tika izlietots elektroniskās uzraudzības īstenošanai (vienas personas izmaksas gada laikā 3536,85 eiro x 42,75)

75 nosacīti pirms termiņa no brīvības atņemšanas soda izciešanas atbrīvotās personas elektroniskās uzraudzības laikā ir nodibinājušas darba tiesiskās attiecības un sākušas maksāt nodokļus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu