Glābējs – dūmu detektors (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dūmu detektorus savā dzīvoklī vai mājā var uzstādīt ikviens – tie nemaksā dārgi, ir nelieli un ir viegli piestiprināmi. Neatkarīgās aptaujātie dūmu detektoru tirgotāji informēja, ka pēc traģiskā negadījuma Mežaparkā, kad ugunsgrēkā gāja bojā četri cilvēki, iedzīvotāji sākuši ļoti aktīvi iegādāties dūmu detektorus un ugunsdzēšamos aparātus.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) rosina ar likumu paredzēt dūmu detektorus kā obligātu prasību dzīvojamajās telpās. Tomēr pagaidām vēl neesot skaidrs, vai šī prasība attieksies tikai uz jaunajiem projektiem, vai dūmu detektori būs jāuzstāda arī esošajās būvēs, skaidroja VUGD priekšnieka vietnieks Jurijs Kisļaks.

Viņš norādīja, ka problēma esot tā, ka var noteikt to kā obligātu prasību, bet nav iespējams pārbaudīt, vai dūmu detektori patiešām ir uzstādīti. Ļoti iespējams – daudzi iedzīvotāji uzskatīs, ka viņiem šādi detektori nav vajadzīgi, un tos noņems, līdzīgi kā rīkojas liela daļa daudzdzīvokļu namu dzīvokļu īpašnieku, aizbūvējot glābšanās ejas uz balkoniem. J. Kisļaks stāstīja, ka dūmu detektors par ugunsnelaimi signalizē pirmajās sekundēs pēc tās izcelšanās un signāls ir tik spēcīgs, ka var pamodināt pat dzērušu cilvēku. VUGD statistika liecina, ka lielākā daļa – 76% no ugunsgrēkos bojā gājušajiem cilvēkiem Latvijā – ir nosmakuši, nevis gājuši bojā tiešās uguns liesmās. Daudz ugunsgrēku izceļas, cilvēkam, bieži vien dzērušam, aizmiegot ar cigareti rokā, kā rezultātā sāk degt, piemēram, matracis. Ugunsgrēks nav liels, bet cilvēks iet bojā tieši no indīgajiem dūmiem, par kuriem signalizētu dūmu detektors.

Jābūt sertificētam

VUGD Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Solveiga Smiltene stāstīja, ka veikalos, kas nodarbojas ar ugunsdrošības preču tirdzniecību, tiek piedāvāti gan pēc konstrukcijas, gan dizaina ļoti dažādi dūmu detektori, kas jāizvēlas atkarībā no ēkas, apkures tipa un vēl citiem faktoriem. Par to katru pircēju informē pārdevējs. Tomēr pats galvenais, kas jāievēro, izvēloties dūmu detektoru, – vai tas ir sertificēts. Dūmu detektora uzdevums ir glābt dzīvību, tāpēc, iegādājoties šo preci, ir īpaši būtiski prasīt pārdevējam uzrādīt sertifikātu. S. Smiltene atzina – tā kā pēc negadījuma Mežaparkā pieprasījums pēc dūmu detektoriem ir ļoti audzis, dažos veikalos tie var būt izpirkti, tāpēc iepriekš vēlams piezvanīt un pārliecināties, vai konkrētajā vietā tas ir nopērkams. Detektora uzstādīšana ir vienkārša – piestiprināšanas plati ar klāt pievienotajām skrūvēm piestiprina pie griestiem vai sienas augšpusē (jo dūmi ceļas uz augšu), ievieto bateriju, un tas ir gatavs ekspluatācijai. Dūmu detektora cena ir no aptuveni pieciem līdz pat piecdesmit latiem. Dārgākie detektori reaģē ne vien uz dūmiem, bet arī uz tvana gāzi un siltumu. S. Smiltene akcentē, ka katrā dzīvoklī jābūt vismaz vienam dūmu detektoram, kuru ieteicams uzstādīt pirms visugunsnedrošākās telpas, piemēram, virtuves vai guļamistabas. Virtuvē detektoru nav ieteicams uzstādīt, jo tas signalizēs arī gadījumos, kad dūmi radīsies ēdiena gatavošanas procesā. Ja tomēr detektors ieslēdzies, telpa jāizvēdina vai jāizņem baterija. Dūmu detektors sāk darboties tad, kad dūmu koncentrācija sāk kļūt dzīvībai bīstama, bet cilvēkam vēl ir laiks pamosties, pamodināt apkārtējos un evakuēties vai meklēt palīdzību. Vienreiz gadā dūmu detektora darbība noteikti jāpārbauda un tad, kad detektors signalizē par baterijas izlādēšanos, tā jānomaina. Latvijā dūmu detektorus patlaban tikai importē, bet neražo, jo pirms piecpadsmit gadiem, kad bijusi iespēja, valsts uzskatījusi, ka nav nepieciešams investēt šādā ražotnē, jo nav bijis pieprasījuma.

Pieprasījums audzis

Ugunsdrošības un ugunsdzēsības preču tirgotāji apliecināja, ka pēc negadījuma Mežaparkā pieprasījums pēc dūmu detektoriem un ugunsdzēsības aparātiem patiešām krietni pieaudzis. Uzņēmuma FN Serviss menedžeris Linards Kociņš informēja, ka tagad dienā dažkārt tiek pārdoti pat 20 detektoru, bet iepriekš iedzīvotāju interese par tiem bijusi maza. L. Kociņš skaidroja, ka FN Serviss pārdod Vācijā ražotos dūmu detektorus. Lētākie maksā 8,43 latus, bet dārgākie – 15,73 latus. Dārgākie dūmu detektori ir saslēdzami tīklā. Piemēram, vienu detektoru var uzstādīt istabā, otru garāžā, un, ja garāžā sāksies ugunsgrēks, signāls būs dzirdams arī istabā.

Veikalā Latakva Baltkrievijā ražots dūmu detektors maksā aptuveni sešus latus, bet par 14,99 latiem nopērkams arī komplekts, kurā ietilpst viens dūmu detektors un ugunsdzēšamais aparāts, informēja Latakva komercdirektors Andrejs Lismanis. Uzņēmuma pārstāvis atgādināja, ka arī ugunsdzēšamais aparāts, kas stāv mājās, ir jāpārbauda ik pēc gada specializētos servisa punktos. Divus kilogramus smags aparāts maksā 14 latu, un ikgadējā pārbaude tam maksās no viena līdz diviem latiem atkarībā no tā, kādā tehniskajā stāvoklī ir aparāts.

A. Lismanis stāstīja, ka uzņēmums piedāvā arī citas preces, kuras iegādājoties iedzīvotāji var justies pasargātāki no ugunsnelaimēm. Veikalā pieejams stikla šķiedras auduma ugunsdzēšanas pārklājs, kas paredzēts uzmešanai uz liesmas, lai to noslāpētu. Šāds paklājs būtu piemērots, ja aizdegas, piemēram, gāzes plīts vai televizors.

Veikalā tiek pārdotas arī pie balkona vai loga malas piestiprināmas virvju kāpnes ar metāla kāpšļiem. Šādas kāpnes varot pasūtīt, kādā garumā nepieciešams, un glabāt dzīvoklī saritinātas nelielā ritulī. Lētākās maksā 35 latus, bet, kā saka A. Lismanis – "tas ir uz visu mūžu". Šis esot vēl viens variants, kā sevi paglābt no ugunsgrēka, īpaši tad, ja dzīvojat kādā no mājas augstākajiem stāviem, jo ar šīm kāpnēm iespējams nokāpt gan līdz zemei, gan līdz kādam no apakšējiem balkoniem vai logiem. A. Lismanis uzskata, ka ugunsdrošības jomā labs piemērs ir Baltkrievija, kur dūmu detektors katrā dzīvoklī jau tagad ir obligāta prasība, un ugunsnelaimēs bojāgājušo skaits šajā valstī ievērojami samazinājies.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu