Dibina biedrību Liepājas un Tosmares ezeru sakopšanai

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Otrdien Liepājas domē nodibināta jauna biedrība "Liepājas ezeri". Tās mērķis ir Liepājas un Tosmares ezeru sakopšana, to apkārtējās teritorijas ekosistēmu un bioloģiskās daudzveidības aizsardzība, kā arī sabiedrības iesaistīšana ezeru, to apkārtnes apsaimniekošanā un kultūrvēsturiskās vides saglabāšanā, lai nākotnē būtu iespējama ekotūrisma attīstība.

Liepājas pašvaldība biedrības izveidošanai piešķīrusi 1000 latu no Vides fonda līdzekļiem. Tās dibināšanā piedalījās Nīcas, Otaņķu, Grobiņas, Medzes pagastu un Liepājas domes pārstāvji. Biedrības dibināšanas sapulcē Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks par svarīgāko uzdevumu izvirzīja jaunas tehnikas iegādi, lai ezeros un to apkārtnē varētu izpļaut niedres. Pirms tam atbildīgās amatpersonas sazināsies ar ornitologiem, lai ezeru sakopšanas dēļ netiktu nodarīts ļaunums ligzdojošajiem putniem. Niedru izpļaušana pie Tosmares ezera nav tik aktuāla, tur tās tiks izpļautas līdz meža joslai pa slejām, lai novērstu ugunsbīstamības draudus. Nākamais solis ezeru apsaimniekošanas plānā, kas tika pieņemts jau pirms dažiem gadiem, ir biotopu atveseļošana, un tikai tad varēšot domāt par ekotūrisma izveidi. "Mēģināsim glābt, kas vēl glābjams. Es negribētu piedzīvot, ka ezers pārvēršas par purvu, kur aug dzērvenes. Tagad svarīgākais ir dabūt consensus par tehnikas iegādi un izmantošanu," dibināšanas sapulces noslēgumā atzina Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Tālivaldis Deklaus. Tehniku plānots iegādāties par 35 tūkstošiem latu. Kā tika uzsvērts preses konferencē, šādas biedrības izveide taustāmu labumu dos gan iedzīvotājiem, kas dzīvo ezeru tuvumā, gan makšķernieku un mednieku biedrībām, gan arī laivu kooperatīviem. Pašlaik organizācijā darbojas 10 biedri, bet ir domāts par tās paplašināšanos. Vēlmi sadarboties ir izteicis Latvijas Dabas fonds, līdz ar to nākotnē biedru skaits varētu pieaugt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu