Satversmes tiesa pieņem pensionāriem labvēlīgu spriedumu (670)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Satversmes tiesa (ST) 22.decembrī pasludināja spriedumu lietā par pensiju samazināšanu, atzīstot, ka pensiju samazināšana neatbilst Latvijas Republikas Satversmei, vienlaikus nosakot, ka ieturētā pensijas daļa būs jāatmaksā un pensijas jāpārtrauc ieturēt ne vēlāk kā līdz 2010. gada 1. martam.

Pievienota 6.- 9.rindkopa

ST pilnībā apmierināja pensionāru prasības un atzina par neatbilstošu pamatlikumam pensiju samazinājumu par 70% strādājošajiem pensionāriem un pensiju samazinājumu par 10% nestrādājošajiem pensionāriem.

ST secinājusi, ka pārkāptas pensionāru tiesības uz sociālo nodrošinājumu un tiesiskās paļāvības princips.

Kā intervijā "Latvijas radio" atzina premjera Valda Dombrovska preses sekertāre Līga Krapāne, tad valdības vadītājs pēc šī sprieduma pasludināšanas īsā sarunā ir atzinis, ka

valdība Satversmes tiesas spriedumu pildīs.

Kā norādīja Krapāne, tad Labklājības ministrijai būs jāveic un jasagatavo Finanšu ministrijai detalizēti aprēķini par nepieciešamajiem līdzekļiem ieturētās pensiju daļas atmaksai. Viņa arī pieļāva, ka jau nākamā gada sākumā tiks veikti nepieciešamie budžeta grozījumi, lai pildītu ST pieņemto spriedumu.

Valdībai ir dots laiks ne vēlāk kā līdz 2010.gada martam, kad ir jāizstrādā kritēriji, kā atgriezt ieturēto pensijas daļu. Ieturētās pensijas jāizmaksā līdz 2015.gada 1.jūlijam.

Būs jāmeklē Ls 183 miljoni pensiju izmaksai

 Lai no nākamā gada izmaksātu pensijas bez ierobežojuma, nepieciešami 100,8 miljoni latu. To šodien preses konferencē sacīja labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Savukārt, lai izmaksātu šogad ieturēto pensiju daļu, nepieciešami vēl 83 miljoni latu.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) preses konferencē paziņoja, ka valdība Satversmes tiesas (ST) spriedumu pildīs. Viņš uzsvēra - kolīdz tiks saņemti precīzi Labklājības ministrijas aprēķini, Finanšu ministrija uzsāks sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem par iespējamiem risinājumiem. Pēc premjera teiktā, lielākā problēma būs tā, vai šis nepieciešamais finansējums nepalielinās iepriekš noteikto budžeta deficīta apmēru, kas Latvijai ir jāievēro.

Daļu no papildus izdevumiem varētu segt uz budžeta deficīta rēķina, tomēr jau tagad esot skaidrs, ka daļu var nākties kompensēt uz izdevumu samazināšanas rēķina.

Satversmes tiesā vērsās tūkstošiem pensionāru

ST sešu tiesnešu sastāvā tās priekšsēdētāja Gunāra Kūtra vadībā ir izskatījusi lietu par likuma "Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam" 2.panta pirmās daļas atbilstību Satversmes 1. un 109.pantam un 3.panta pirmās daļas atbilstību Satversmes 1., 91., 105. un 109.pantam.

ST vienā lietā apvienoja lietas, kas attiecas uz vecuma un saskaņā ar nolikumiem piešķirto izdienas pensiju samazināšanu par 10%, kā arī strādājošo pensionāru vecuma un izdienas pensiju samazināšanu par 70%.

ST vasarā bija saņēmusi ap 9000 sūdzību saistībā ar likumu par pensiju samazināšanu, un lielā sūdzību skaita dēļ tiesa vērsās pie sabiedrības ar lūgumu ar iesniegumiem vairs nevērsties, norādot, ka iespējamais spriedums attieksies uz visiem pensionāriem, uz kuriem attiecas ST apstrīdētais likums.

Satversmes tiesas spriedums ir galīgs un nepārsūdzams. Tas stāsies spēkā publicēšanas laikrakstā ''Latvijas Vēstnesis" dienā. Sprieduma teksts ir pieejams arī Satversmes tiesas mājas lapā: http://www.satv.tiesa.gov.lv/upload/spriedums_2009_43_01.htm.

Komentāri (670)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu