Ar tuberkulozi saslimušā mazuļa veselības stāvoklis ir ļoti smags (110)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar tuberkulozi saslimušā 11 mēnešu vecā mazuļa veselības stāvoklis joprojām ir ļoti smags. Veselības ministrija atgādina - vecāku aizspriedumi un nevēlēšanās potēties var beigties bērnam letāli.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja Romēna Namniece pastāstīja, ka zīdainītis turpina ārstēties slimnīcas intensīvās terapijas nodaļā.

Namniece uzsvēra - lai gan precīzi analīžu rezultāti, kas apstiprinātu saslimšanu ar tuberkulozi, vēl ir jāgaida, klīniskie simptomi liecinot, ka mazulis ir saslimis tieši ar tuberkulozi, tādēļ ārsti ir sākuši attiecīgu ārstēšanas kursu. Mazulis nebija potēts pret tuberkulozi.

Konkrētas prognozes par mazuļa atveseļošanos mediķi gan pagaidām atturas paust.

Arī mūsdienās cilvēki ir aizspriedumaini un nevēlas potēties

Tikmēr veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) uzsver, ka vakcinācija ir efektīvākā profilakse, informēja Veselības ministrijas preses sekretārs Oskars Šneiders. "Diemžēl neviena sabiedriskā diskusija nav pārliecinošāka kā traģisks, bet uzskatāms piemērs, kad bērna dzīvība ir apdraudēta maldīgu uzskatu dēļ vakcinācijas jautājumos. Šeit zināma atbildība gulstas uz mediķiem, kuriem ir nepietiekamas zināšanas par vakcinācijas nozīmību, kādēļ ne medicīnisku apsvērumu dēļ tiek pausts pretrunīgs viedoklis arī masu medijiem, kuri bieži izmanto apšaubāmus avotus publikāciju sagatavošanā, un tādējādi negatīvi tiek ietekmēta sabiedriskā doma," teica Rozentāle.

Ministre arī uzsvēra, ka Latvijas vakcinācijas kalendārs pašlaik ir atzīts par vienu no labākajiem Eiropas Savienības dalībvalstu vidū.

Jau vēstīts, ka vecāku atteikšanās potēt savu tikko dzimušu mazuli pret tuberkulozi nav retums un pērn Rīgas Dzemdību namā vien šādu lēmumu pieņēmuši aptuveni 50-60 mazuļu vecāki, atzina Rīgas Dzemdību nama galvenā neonatoloģe Ilze Kreicberga.

Viņa gan piebilda, ka uz kopējā pasaulē nākušo mazuļu skaita fona šāda viedokļa paudēju īpatsvars nav liels. Rīgas Dzemdību namā pagājušajā gadā pasaulē ir nākuši 6718 mazuļi. Turklāt vēl biežāk vecāki atsakās savus mazuļus vakcinēt pret B hepatītu.

Komentāri (110)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu