No rīta aktīvāk balso gados vecāki iedzīvotāji un ģimenes (87)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau no paša rīta Rīgas vēlēšanu iecirkņos manāma rosība un balsotāju skaits ar katru stundu kļūst lielāks. Savu balsi atdot ieradušies pārsvarā gados vecāki cilvēki, kā arī ģimenes. Pirmajā balsošanas stundā visā Latvijā nobalsojuši 23 579 pilsoņi, savukārt Rīgā - 6504 pilsoņi.

TVNET novēroja, ka no paša rīta vēlēšanu iecirknī Nr. 78, Rīgas 49. vidusskolas telpās, aktivitāte bija visai maza, tomēr ar tendenci palielināties. Balsot atnākuši pārsvarā gados vecāki cilvēki, kā arī ģimenes. Ārpus ēkas, pie automašīnām manāmi cilvēki ar koferiem, kas acīmredzot atnākuši nodot balsi pirms prombraukšanas.

Vēlēšanu iecirknis Nr.78 Rīgas 49. vidusskolā
Vēlēšanu iecirknis Nr.78 Rīgas 49. vidusskolā Foto: Felicija/TVNET

Iecirkņa sekretariātā informēja, ka laikā no plkst. 7 līdz 8 rītā balsot ieradušies 37 vēlētāji, bet līdz plkst. 9 viņu skaits sasniedza 96. Iecirkņa pārstāvji prognozēja, ka visvairāk balsotāju gaidāms ap pusdienas laiku. Iecirkņa sekretāre Dzintra Vilsone paskaidro, kāpēc:

"Ap pusdienas laiku ģimenēs visi būs piecēlušies, paēduši brokastis un tad arī nāks balsot."

Savu balsi atdot ieradušies pārsvarā gados vecāki cilvēki. Kāda sieviete, kura nebija kārtīgi iepazinusies ar vēlēšanu noteikumiem, vēloties izsvītrot kādu sarakstu pilnībā, pārvilkusi tam pāri lielu krustu, bet vēlēšanu kabīnē attapusies, ka šādā gadījumā jāizsvītro katrs deputāta kandidāts atsevišķi. Viņai piešķirts jauns sarakstu komplekts. Šajā gadījumā jāatgādina, ka, arī izsvītrojot visus kandidātus, balss tiks ieskaitīta par sarakstu kopumā.

Vēlēšanu iecirknis Nr.78 Rīgas 49. vidusskolā
Vēlēšanu iecirknis Nr.78 Rīgas 49. vidusskolā Foto: Felicija/TVNET

Iecirkņa priekšsēdētāja Dzintra Goba un sekretāre Dzintra Vilsone, kuras šos pienākumus veikušas jau vairākās vēlēšanās, stāsta, ka iedzīvotāju aktivitāte sasaucas ar sabiedriskā transporta kustību:

"Mēs varam just, ka ir pienācis trolejbuss, jo uzreiz pēc tam seko cilvēku "uzlidojums" iecirknim."

Vairāki iedzīvotāji izteica neapmierinātību ar iespējamo partijas "Par Labu Latviju!" slēpto reklāmu - pie 49.vidusskolas reklāmas divos stendos redzams hokejists Sandis Ozoliņš ar uzsaukumiem "Par labu hokeju!" un "Par labu "Dinamo"!".

Vecmīlgrāvī pensionāri vēlas nobalsot par Lembergu

Savukārt Vecmīlgrāvī, kultūras pilī "Ziemeļblāzma", divi vecāka gadagājuma cilvēki vēlējušies nobalsot par Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kurš Saeimas vēlēšanās nekandidē, bet ir Zaļo un zemnieku savienības izvirzītais premjera amata kandidāts, ziņo aģentūra BNS.

Sirmgalvji pie iecirkņa darbiniekiem interesējušies, kur var nobalsot par Ventspils mēru Aivaru Lembergu. Viņi arī pauduši izbrīnu, kāpēc Lembergs nav nevienā sarakstā.

Turpat 31.vidusskolā vairākas kundzītes vēlējušās nobalsot arī par premjeru Valdi Dombrovski, kurš vēlēšanās startē no "Vienotības" Vidzemes saraksta, tādēļ par viņu Rīgā atbalstītāji savu balsi atdot nevar.

Vecmīlgrāvī izvietotajos vēlēšanu iecirkņos vēlētāju aktivitāte ir samērā augsta, pārsvarā balso vecāka gadagājuma cilvēki. Daudz vēlētāju ir krievu valodā runājošie.

Savukārt Bolderājas centra skolās pirmajā stundā nobalsojuši vidēji pussimts vēlētāju. Nekādu pārkāpumu un konfliktu nav.

Rīgā nobalsojuši 1,59% balstiesīgo, Latvijā - 1,58%

Pavisam šorīt Latvijā līdz plkst. 8:00 nobalsojuši 1,58% no visiem vēlētājiem jeb 23 579 pilsoņi, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas dati. Latvijā ir 1 491 735 balsstiesīgi pilsoņi. Savukārt Rīgā nobalsojuši 1,59% no visiem vēlētājiem, kas ir 6504 pilsoņi. Pavisam Rīgā ir 408 112 vēlētāju.

Vēlēšanu iecirkņu darba laiks ir no pulksten 7.00 līdz 20.00

Balsot var pēc izvēles jebkurā vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs.

Tiesības piedalīties Saeimas vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā ir sasnieguši 18 gadu vecumu, izņemot tos, kuri atzīti par rīcībnespējīgiem.

Pirmo reizi vēlēšanās šogad piedalīsies arī Latvijas nepilsoņu bērni. Par vēlētājiem kļuvuši arī pēc 1991. gada dzimušie jaunieši, kuru vecāki ir Latvijas nepilsoņi.

Tāpat pirmo reizi balsot varēs arī ieslodzītie. Kopumā Latvijā ir gandrīz tūkstotis iecirkņu. 64 vēlēšanu iecirkņi atrodas arī ārvalstīs.

Komentāri (87)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu